Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Turkije weer vakantiebestemming Russen

Rusland verlengt boycot

Terwijl Europa de verlenging van de sancties tegen Rusland tot 2017 afrondt, voert president Poetin de druk op Europa verder op. In een presidentieel decreet kondigt hij aan dat de boycot van Westerse producten, waaronder Europese AGF, wordt verlengd tot 2018. Officieel liep de boycot, die een reactie is op de Europese sancties, tot 6 augustus. Dat is nu verlengd tot 31 december 2017. De boycot geldt voor de EU, VS, Australië, Canada en Noorwegen en treft de AGF, zuivel- en vleessectoren.

"Om de nationale belangen van Rusland te beschermen en in overeenstemming met de wet op speciale economische maatregelen en veiligheid heb ik opdracht gegeven de boycot te verlengen van 6 augustus 2016 tot 31 december 2017," aldus het decreet. De verlenging komt niet als een verrassing. Rusland heeft meermaals aangekondigd dat Europa een eerste stap moet zetten om een einde te maken aan de handelsbelemmeringen. Nu Europa besloot de sancties te verlengen, was een soortgelijke reactie van Russische zijde te verwachten.


bron: Kremlin

De druk op Europa om het beleid aan te passen, wordt wel steeds groter. Steeds meer landen spreken zich openlijk uit tegen de huidige situatie. Onder de tegenstanders van de maatregelen zijn enkele grote economieën van Europa, Frankrijk en Italië. Andere tegenstanders zijn Hongarije en Griekenland. Zweden wilde voorafgaand aan de verlening het besluit voorleggen aan het nationaal parlement, maar ging toch overstag. Voorstanders van de sancties zijn Duitsland, Polen en de Baltische staten.

Binnen Europa wordt de druk verder opgevoerd door brancheverenigingen. Niet allen de groenten en fruitsector wordt hard geraakt door de boycot, ook de vlees- en zuivelsectoren lijden onder de gesloten Russische grens.

Voordat de sancties werden verlengd, zette Poetin de deur op een kier. Hij benadrukte dat er gesproken kan worden over opheffen van de boycot, maar dat Europa de eerste stap moet zetten om de sancties op te heffen.

Relatie Turkije verbetert
Nadat de Turkse president Erdogan zijn excuses maakte voor het incident waarbij vorig jaar een Russisch gevechtsvliegtuig uit de lucht werd geschoten, zet Poetin stappen om de relatie verder te verbeteren. In een telefoongesprek met Erdogan bracht de Russische president zijn condoleances over na de aanslag op het vliegveld van Istanbul. Tijdens een vergadering met de regering vroeg Poetin om het proces op te starten om de "handelsrelatie en economisch relatie met Turkije in het algemeen te normaliseren."

"Wat onze bilaterale relatie betreft, wil ik beginnen met toerisme ondanks dat dit op een moment komt waarbij we een verhoogde activiteit van terroristen zien. Desalniettemin zullen we de sancties op dit gebied opheffen," zei president Poetin tijdens de vergadering. Volgens Russische media kunnen de eerste toeristen al op korte termijn afreizen naar Turkije. Hoewel de maatregel gunstig is voor beide landen, blijft de boycot van groenten en fruit voorlopig nog van kracht.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.