Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fred Douven, ABB Trading:

"Bij veel retailers is prijs belangrijker dan origine"

Tholen - Op 1 juli begint de vollegrondsoogst van blauwe bessen, een dag later dan vorig jaar. "De producten zien er goed uit, we hebben geen hagelschade gehad. Wat dat betreft mogen we ons gelukkig prijzen. Sommige collega-telers zijn grotendeels verhageld, maar wij zijn door het oog van de naald gekropen", vertelt Fred Douven van ABB Trading.

Goede vraag
Hij verwacht met de nieuwe oogst in een goede marktsituatie terecht te komen. "Het hele jaar door heb ik al het gevoel dat de vraag groter is dan het aanbod. De prijs is tot nu toe hoog gebleven. Er gaan natuurlijk nog wat landen bij komen met volumes, maar ik verwacht dat de vraag goed blijft." Ook ABB Trading zelf haalt producten uit andere landen zoals Portugal, Servië, Roemenië en Kosovo wat veelal in het buitenland word afgezet. Ongeveer 75% van wat ze oogsten wordt geëxporteerd. Belangrijke afnemers zijn Engeland en het Midden-Oosten.

Puur om prijs
Fred vindt het jammer dat er nog zo veel moet worden geëxporteerd. "De reden van de grote export is dat niet alle Nederlandse AGF-inkopers kiezen voor binnenlands product. "Er wordt wel vaak gepromoot met het feit dat ze 'eigen' product in het assortiment hebben, maar dat gebeurt niet bij allemaal. Uiteindelijk draait het toch vaak puur om prijs, dat is bij veel retailers belangrijker dan origine. Als andere landen het goedkoper aanbieden, hebben wij al verloren."

Nederland heeft voldoende
Dat die beslissing bij de retailers ligt is volgens hem moeilijk beïnvloedbaar en het is een ontwikkeling die doorzet. "Je ziet in diverse Europese landen dat ze zo veel mogelijk voor hun eigen producten gaan. Nederland is niet chauvinistisch genoeg als het gaat om AGF. De overheid is daar niet zo mee bezig, dus van hogerhand wordt dat ook niet bepaald. Je komt soms de gekste origines tegen in de supermarkt, terwijl er vaak voldoende productie in Nederland is. En dat is niet alleen bij blauwe bessen het geval. Voor telers die rechtstreeks met retailers werken is dat probleem extra moeilijk. Ze worden dan extra onder druk gezet om het tegen een bepaalde prijs te leveren, omdat anders wordt overgestapt op een andere origine die goedkoper is. De teler betaalt uiteindelijk de rekening. Dit terwijl de consument misschien wel bereid is om tien cent meer te betalen. Maar ze hebben geen keuze. Het wordt ze ook niet gevraagd."

Voor meer informatie:
Fred Douven
ABB Trading B.V
T: +31 6 520 55 496
Fabrieksstraat 6
5961PK - Horst
sales@abbtrading.nl
www.abbtrading.nl