Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hagelschade: steun of niet, er moet gerepareerd worden

Tholen - Komt er overheidssteun voor de getroffen telers in Brabant? Het lijkt er niet op. De provincie Noord-Brabant wil verder in overleg, maar benadrukt al wel dat het niet om financiële steun gaat. Het ministerie van Economische Zaken wijst op de eigen keuze van ondernemers om zich te verzekeren.

Lege handen
Vandaag brengt PvdA-staatssecretaris Martijn van Dam een bezoek aan de Brabantse gebieden die vorige week verhageld zijn. Op zijn programma staan leliebollenteler Wilbert Mans in Weert, Van Gennip Aardbeien in Lierop en bij het glasgroentebedrijf Joosten Growers in Someren. Hij komt volgens Omroep Brabant met lege handen. De weersomstandigheden zijn volgens de overheid geen nationale ramp en hij wil telers die zich wel verzekerden niet benadelen. "Bovendien hebben wij het geld niet." Diverse belangengroepen hebben de overheid gevraagd de water- en hagelschade bij telers uit te roepen tot nationale ramp. Dan zou steun van de overheid mogelijk zijn. Echter, omdat telers zich kunnen verzekeren tegen de hagel is er volgens het ministerie van EZ geen sprake van een rampgebied. Voor glastuinders speelt de situatie minder. Zij zijn meestal goed verzekerd.

Steun van provincie Brabant
Afgelopen maandag bezochten commissaris van de Koning Wim van de Donk en gedeputeerde Anne-Marie Spierings het gebied. Ze bezochten onder andere tomatenkwekerij Vereijken en constateerden dat de hagelstorm "Een echte ramp is voor betrokkenen. Het voortbestaan van deze en andere ondernemingen, ook buiten de landbouw, komt in gevaar." Zij gaan verder in overleg met partijen over eventuele steun. "Het gaat hierbij niet om directe financiële steun, maar om een slimme koppeling met provinciaal beleid. Een voorbeeld hiervan is een combinatie van het herstellen van daken bij bedrijven."

Rabobank heeft al wel aangegeven de getroffen telers tegemoet te willen komen. Zij hebben een pakket noodmaatregelen getroffen. Die zijn erop gericht om op de korte termijn financiële problemen bij de getroffen ondernemers te kunnen voorkomen en verlichten. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om uitstel van aflossingen, uitstellen van inperking van seizoenkredieten of een overbruggingslening. Ook DLL en de Rabo Groenbank doen mee om de getroffen bedrijven te helpen en te zorgen dat ze kunnen beschikken over de 'benodigde liquiditeit'.


Deze oproep tot steun is op Facebook in ieder geval bijna 30.000 keer gedeeld.

Steun of niet, er moet gewerkt worden
Ondertussen is de sector nog steeds druk met inventariseren en plannen maken. "Naast het inventariseren van de schade en het bedienen van de klanten, zijn we druk bezig met het opbouwen van de eigen productie", schrijft Greenco in een update. Ook houden ze zich bezig met het vinden van werk voor het personeel. "Bij andere productielocaties of bij opruimwerkzaamheden."

Gisteren kwamen getroffen telers bij elkaar op een ZLTO-bijeenkomst. Daar werd onder ander gesproken over praktische zaken als verzekeringskwesties en personeelszaken, maar werd ook gelegenheid geboden om te horen hoe het bij eenieder gaat. Een compleet beeld van de schade is nog niet te geven omdat er zo enorm veel schade is en omdat de gevolgschade nog niet in beeld is. Daar is ook de verzekering druk mee