Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt aardbeien

Europa is in de ban van de aardbeien. De zomerkoninkjes zijn weer volop verkrijgbaar, maar niet overal presteert de markt goed. Nederland en België hebben problemen en slecht weer in Polen en Frankrijk remt de productie. De Britten zijn dol op aardbeien en spenderen meer dan ooit tevoren. Het Israëlisch seizoen duurt veel langer dan verwacht, China opent de grenzen voor Amerikaanse aardbeien en Australië sluit een wisselvallig seizoen af.

Britse aardbeiengekte
Het seizoen begon op 24 mei. De ramingen voor dit seizoen gaan uit van 74.000 ton, een stijging van 11 procent ten opzichte van vorig jaar en in lijn met de groeiende vraag. Aardbeien zijn het ultieme zomerfruit voor de Britten en ongekend populair. Dat de Britten gek zijn op aardbeien blijkt onder andere uit de verkoopcijfers die Sainsbury's bekend maakte. De aardbeien zijn het best verkochte product in de afgelopen vier maanden. Volgens de statistieken wordt er elke seconde een bakje aardbeien verkocht, wat neer komt op 50 miljoen bakjes per jaar. Aardbeien zijn goed voor 564 miljoen pond omzet. Dat komt overeen met 51 procent van de zachtfruitafzet, die een waarde heeft van 1,1 miljard pond. Het zachtfruit is goed voor 21 procent van de fruitconsumptie, groter dan appelen en bananen. In de afgelopen tien jaar is het segment met 132 procent gegroeid.



Slechte start Nederlands buitenseizoen na goed kasseizoen
Het natte weer heeft grote gevolgen voor de productie en consumptie van aardbeien. "Het weer is te lang slecht geweest. Met goed weer verkoop je nou eenmaal het drievoudige", verklaart een handelaar. Dit voorjaar was wel een heel goed kasseizoen, maar de start van het buitenseizoen van de aardbeien is niet goed geweest. Ook de kwaliteit is maar heel gewoontjes. Er zijn grote prijsverschillen tussen de stellingen- en buitenteelt. De betere aardbeien worden deze week voor 1,50 tot 1,70 euro verkocht, terwijl de prijs van de buitenteelt rond de euro bungelt. Er zit een groot verschil in de houdbaarheid van het zachtfruit en dat resulteert in deze grote prijsverschillen. Het blijkt dat de koude grondteelt steeds moeilijker wordt.

Belgische markt somber
De prijs bereikte op 14 juni een dieptepunt op de veilingen van minder dan een euro per kilo. Dat was vooral zuur voor de vollegrondstelers. Een dag later volgde een kleine opleving van de prijs, maar met de verwachtte regen bleef de stemming somber. Zonnig weer heeft zowel invloed op de productie als op de vraag. Wat ook meespeelt, is dat in exportmarkten als Scandinavië en Frankrijk eigen teel op de markt is, dat heeft de voorkeur bij de consument. Tot slot is volgens een handelaar het EK voetbal ook een stoorzender in de markt. De prijzen voor de zomerkoninkjes lopen uiteen. Gemiddeld voor alle aardbeien lag de prijs eerder deze week op 1,19 euro per punnet (2,38 euro per kilo). Voor de grotere aardbeien lag de prijs toen op 1,54 euro per punnet. Deze week lieten de prijzen een lichte stijging zien om daarna weer te dalen. De Elsanta liep op tot 1,75 euro, komend van 1,09 euro om de week te sluiten op 1,55. Voor de vollegrondsaardbeien is een vergelijkbare trend te zien: 0,80 euro naar 1,35 euro en terug naar 1,20 euro.

België kent vier spelers in de aardbeienmarkt:

Nummer 1 in aanvoer: Coöperatie (is geen veiling meer) Hoogstraten
Hoogstraten had in 2015 een record van ruim 33 miljoen kilo aardbeien. In 2014 kwam het volume bij de 31 miljoen kilo. Dat is een stijging van meer dan 2 miljoen kilo. Het aardbeienareaal voor 2016 is een kleine 1.000 hectare, waarvan een derde vollegrondsproductie.

Nummer 2 in aanvoer: BelOrta
Jaarlijks worden er via BelOrta om en bij de 9 miljoen kilo aardbeien verkocht van verschillende teeltsystemen, gaande van substraat- of vollegrondsteelt onder glas, in tunnels of open lucht. In 2016 groeit het areaal aardbeien van Bekort met maar liefst 20 hectare. Dit maakt een totaal van 316 ha aardbeien.

Nummer 3 in aanvoer: REO veiling
Aardbeienvolume is in tien jaar verdubbeld bij REO Veiling. Bij de REO Veiling is een gestage groei zichtbaar in de aanvoer van aardbeien. In tien jaar tijd is het volume meer dan verdubbeld. In 2005 werden er 4,8 miljoen punnets van 500 gram aangevoerd, in 2015 waren dat er 10,2 miljoen.

Nummer 4 in aanvoer: LTV

LTV heeft in 2015 een volume van bijna 2,5 miljoen kilo Belgische aardbeien verkocht , omgerekend zijn dat 4,8 miljoen doosjes.

Pools optimisme slaat om in depressie

Het seizoen voor verwerkingsaardbeien in het zuiden eindigt binnenkort. De productie verschuift naar de noordelijke regio's. De prijs staat op 1 euro. Door de regen is de kwaliteit wisselend en de aanvoer klein. Droog weer, gevolgd door regen liet haar sporen na in de kwaliteit. Voordat de regen kwam, werd een goed seizoen verwacht, maar het weer gooide roet in het eten. Ook de koele nachten pakten slecht uit voor het rijpingsproces, dat ongelijkmatig verloopt per vrucht.

Regen remt Frans seizoen

Het weer in Frankrijk is niet gunstig voor zowel de teelt als de consumptie. De wisselvallige temperatuur en de hevige regen eind mei hebben een deel van de vroege rassen beschadigd. Door het weer is de aanvoer beperkt. Ook de hevige regen van begin juni zal de oogst beïnvloeden, een deel zal niet verkoopbaar zijn. De prijzen volgen de seizoensontwikkeling. Door het relatief kleine aanbod is de prijs 9 procent hoger dan vorig jaar en 10 procent boven het gemiddelde 2011-2015. In de eerste maanden van dit jaar steeg de import met 11 procent, de export stond in die periode onder druk en daalde met 10 procent.

De productie is twee procent lager en komt uit op 55.790 ton. Deze daling is sinds het begin van het seizoen ingezet. Het areaal staat stabiel op 3.640 hectare. De regio Pays de Loire rapporteert een daling van 17 procent in areaal van zowel kas- als vollegronds aardbeien. De kasteelt is goed voor de helft van de Franse teelt en is 3 procent hoger dan vorig jaar.

Italië positief over seizoen

In week 23 eindigde het seizoen voor de zuidelijke regio's. De laatste van deze aardbeien komen uit de regio Metaponto. De prijzen zijn stabiel. Ook in het noorden komt het seizoen tot een einde. Alleen de beperkte aanvoer van een goede kwaliteit zag stabiele of licht stijgende prijzen.

In het algemeen liep het seizoen goed met mooie prijzen. Basilicata en Veneto hebben het seizoen afgerond. De aardbeien uit de bergen worden nu geleverd door Piedmonte en Trentino Alto Adige. Deze aardbeien krijgen een hogere prijs van 3 tot 4 euro per kilo. Door de kleine aanvoer en de grote vraag is er veel ruimte voor importproduct. De Nederlandse aardbeien brengen 4,50 euro per kilo op.
Al vroeg in het seizoen, april, is er een goede vraag naar de zomerkoninkjes. In de afgelopen tien jaar is de consumptie met 20 procent gestegen. Italianen geven steeds vaker de voorkeur aan Italiaanse aardbeien en ze zijn ook steeds vaker bereidt om daarvoor de portemonnee te trekken. Tussen maart en mei zijn de Spaanse aardbeien beschikbaar. De consumptie van deze aardbeien is de afgelopen vijf jaar met 8 tot 15 procent gestegen.
Supermarkten krijgen wel meer oog voor de verschillen tussen rassen. Supermarkten in Noord-Europa, onder andere in Denemarken, geven de voorkeur aan een lichtrode aardbei.

Spaanse teelt wil luchthaven

Door het warme weer begon het seizoen dit jaar vroeg. Voor Huelva staan de laatste ramingen op 290.000 ton, dat is vergelijkbaar met voorgaande jaren. Het seizoen lijkt de beste in de laatste drie jaar. De afgelopen jaren is het areaal met 18 procent gedaald. De telers in Huelva willen investeren in betere infrastructuur zodat de aardbeien in de 5 dagen die ze onderweg kunnen zijn voordat de kwaliteit achteruit gaat langere afstanden kunnen overbruggen. Daarvoor wordt er onder andere gekeken naar een luchthaven in de regio.

Rusland niet zelfvoorzienend

Er wordt alleen in de vollegrond geteeld. De laatste vijf jaar is het areaal uitgebreid naar het noorden en oosten van het land, maar de binnenlandse teelt is onvoldoende om in de vraag te voorzien. In totaal telt het land 500 hectare commerciële teelt. Aardbeien zijn een populair product. Slechts 40 procent van de productie komt in de supermarkten terecht. Verreweg het grootste deel van de oogst wordt door de telers zelf geconsumeerd.

Extreem lang seizoen in Israël

na een ongebruikelijk lang seizoen dankzij de warme winter sluit in de komende weken het seizoen. Het seizoen begon vroeg in november. Ondanks het langere seizoen is het volume niet groter, sterker er wordt 25.000 ton minder verwacht. Dat is 20 procent minder dan vorig jaar. Hagel en overstromingen vroeg in het seizoen beschadigden de oogst. Dat leidde tot hoge prijzen. De afgelopen weken zijn de prijzen gaan dalen tot 7 euro per kilo. Dat is nog altijd een hoge prijs, maar onder de piek van 9 euro per kilo. Door de kleinere oogst is er minder geëxporteerd. De belangrijkste exportmarkten zijn Verenigd Koninkrijk en Rusland. Kleinere volumes worden naar West-Europa verscheept/ in ene normaal jaar werd er tot 3.000 ton over de grens verhandeld, vooral in het begin van de winter voor Spanje aan de markt komt.

De teelt is te vinden in de centrale kuststreek. In totaal telt het land zo'n 400 hectare aardbeienteelt, waarvan 300 hectare in tunnels. De afgelopen jaren wordt er ingezet op een hogere productie door het areaal te vergroten en andere rassen te kiezen. De meest geteelde rassen komen oorspronkelijk uit Californië. Ook wordt er gezocht naar manieren om de zomerkoninkje ook in de zomermaanden te telen.

Chinese markt open voor Californië

De Chinese markt kent goede prijzen met meer dan 40 yuan (5,50 euro) per kilo. De aanvoer is groter dan de vraag, waardoor de prijs onder het niveau van vorig jaar ligt. Een van de oorzaken is dat de binnenlandse teelt groter is. De meeste aardbeien worden verkocht per 400 gram.

De belangrijkste teeltgebieden liggen in het noordwesten van China: Heibei en Beijing. China teelt lente- en zomeraardbeien. De nieuwe zomeroogst is net op de markt en zal beschikbaar zijn tot november. Het grootste deel van de teelt is bedekt. De binnenlandse teelt is goed voor 3 miljoen ton per jaar. Dat is 1,5 keer meer dan de VS.

In maart tekenden China en de VS een overeenkomst om de Californische aardbeien toe te laten op de markt. Californische telers hopen eind van de zomer de eerste ladingen te verschepen. Daarmee zijn dit de eerste buitenlandse aardbeien die voet op Chinese bodem zetten.

Australië sluit wisselvallig seizoen

Het seizoen in Victoria nadert het einde. De telers rapporteren een redelijk sterk einde na een wisselvallig seizoen. Het begin van het seizoen was lastig, in het voorjaar was er veel hitte en wind. De herfst bracht beter weer. De kwaliteit van de aardbeien is wisselend, zelfs met tunnels kunnen de weersinvloeden niet volledig uitgesloten worden, vertelt een teler. Een deel van de oogst ging verloren door de hitte. Supermarkten kampten meerdere keren met tekorten.

VS: Meer aardbeien voor industrie
De productie van de aardbeien in Salinas en Santa Maria gaat goed. De vraag blijft echter achter en daarmee ook de prijzen. Daarom wordt er meer product aan de industrie aangeboden. De prijs voor een doos aardbeien ligt tussen de 8 en 9 dollar voor product uit Salinas, voor Santa Maria wordt 7 tot 8 dollar betaald. Een onlangs gepresenteerd rapport over de export van de aardbeien toont dat Canada verreweg de belangrijkste afzetmarkt, goed voor 73 procent van de export. Andere markten zijn onder andere Mexico, Hong Kong, Japan en Saoedi-Arabië.

Mexico: klein percentage voor versmarkt
Het belangrijkste teeltgebied voor aardbeien is de regio Michoacan, de Zamora vallei in deze regio telt zo'n 4.500 hectare aardbeien. Gemiddeld wordt er 60 ton per hectare geoogst, wat neerkomt op een totale productie van 270.000 en 300.000 ton. Het grootste deel van de opbrengst is echter bestemd voor de industrie. Zo'n 15 ton per hectare voldoet aan de eisen voor de versmarkt. Het seizoen loopt van oktober tot februari.

Aardbeien relatief onbekend in Brazilië
Aardbeien zijn het bekendste zachtfruit in Brazilië, ondanks de groei van het segment is het andere zachtfruit redelijk onbekend. Het segment is goed voor minder dan 1 procent in de supermarktomzet. Daarnaast is het zachtfruit fors duurder dan ander fruit. Een kilo papaja kost bijvoorbeeld 10 peso. Voor datzelfde geld kun je 125 gram blauwe bessen kopen. Toch is er aardbeienteelt in het land te vinden. Het seizoen loopt van november tot februari.

Peru: goede prijzen binnenlandse markt
Rond de 1.800 hectare is bestemd voor de aardbeienteelt. De opbrengst ligt rond de 20 ton per hectare. De productie is vooral voor de binnenlandse markt. Supermarkten betalen doorgaans een betere prijs dan de exportmarkten (3,80 dollar tegen 3 dollar). Hoewel er jaarrond productie is, ligt de piek in september tot december. Tussen april en juni wordt er veel geïmporteerd.

Chileense oogst in volle gang
De oogst is begonnen, rond eind juli zijn ze klaar. De aardbeien zijn vooral voor de binnenlandse markt. Export is er alleen van diepvries product. Er zijn wel projecten om de export van verse aardbeien te vergroten.

Colombia investeert in kasteelt
Er is een groot project opgestart om de productie van aardbeien een impuls te geven, maar daar zijn veel investeringen voor nodig. Door het klimaat is alleen kasteelt mogelijk.

Elke week publiceren FreshPlaza en AGF.nl een overzicht van de marktsituatie van een product in een wereldwijde context. Met deze artikelen willen we een beeld geven van een wereldmarkt, die steeds kleiner wordt door de globalisering. Volgende week staan bananen centraal.