Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Basilicumteelt schept nieuwe kansen voor Keniaanse telers

De groeiende markt voor verse kruiden heeft nieuwe kansen voor Keniaanse telers opgeleverd. Een groot aantal telers, die voorheen grotendeels afhankelijk waren van de teelt van traditionele gewassen zoals mais en bonen, richten hun blik momenteel op de Europese markt waar een onverzadigbare vraag naar kruiden zoals basilicum lijkt te bestaan.



Volgens Simon Andys, oprichter van Premier Seed, en betrokken bij de teelt en export van basilicum in Kenia, ziet de toekomst er rooskleurig uit omdat de afzet van het kruid met de dag stijgt in Europa.

"In de Keniaanse keuken is basilicum een weinig gezien kruid. Ondanks de grote volumes die we er van produceren, bedraagt de afzet op de lokale markt maar 10%. Het overige deel wordt geëxporteerd, met Nederland als voornaamste afzetmarkt, gevolgd door Denemarken, Frankrijk en Duitsland," legt Andys uit.


Momenteel bedraagt de binnenlandse prijs €1,77 per kilo, op de internationale markt bedraagt de kiloprijs echter minimaal €3,99.

Volgens Andys werkt Premier Seeds, dat over 20 kassen beschikt, ook samen met kleinschalige telers. Deze telers krijgen een training zodat zij basilicum telen die voldoet aan de eisen van de internationale markt. 

"Zo'n 70% van ons product betrekken wij bij kleine telers. Elke tien dagen wordt er geoogst. In een gemiddelde kas van 8 bij 30 meter, ligt de opbrengst rond de 100 kilo," vertelt Andys.

Als de stijgende vraag aanhoudt, wil Premier Seeds zijn exportvolume verhogen van 2 ton naar 6 ton per maand.

"Onze maandelijkse inkomsten uit de export bedragen ongeveer €708 per kas. We willen onze productie verhogen en richten ons op de teelt van de aromatische basilicum-variëteit die het meest in de smaak valt op de Europese markt," legt Andys uit. "We telen ook andere kruiden, waaronder bieslook, munt en koriander."
 
Voor meer informatie:
Tel: +254 733 468 574
info@premierseed.co.ke
www.premierseeds.com
Publicatiedatum: