Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Niedersachsen: veel lokale groenten verkrijgbaar

Niedersachsen is sterk vertegenwoordigd onder de belangrijkste groenteteeltregio's in Duitsland. Rondom Lüneburg teelt men op 5.728 hectare verse groenten, in de regio Weser-Ems op 9.416 hectare, rondom Braunschweig op 1.339 hectare en in het district Hannover op 5.417 hectare. In Lüneburg heeft de teelt van asperges bovendien een bijzondere betekenis met een teeltgebied van 1.076 hectare en in de regio Hannover met 2.123 hectare. Uit statistieken blijkt dat het totale groente- en aardbeienareaal in Niedersachsen in 2013 circa 22.000 hectare bedroeg, onderverdeeld in 1.149 bedrijven. Op 17.500 hectare worden groenten in de volle grond geteeld, 85 hectare bestaat uit beschutte teelt, op 4.251 hectare teelt men aardbeien in de volle grond en op 55 hectare groeien aardbeien in beschutte teelt.

Blad- en stengelgroenten teelt men in Niedersachsen op 8.690 hectare. Daaronder vallen ijsbergsla op 244 hectare, spinazie op 285 hectare, prei op 363 hectare en asperges (oogstbaar) op 4.303 hectare. Koolgroenten groeien op 2.732 hectare waarbij broccoli met 809 hectare en bloemkool met 747 hectare de meest geteelde groenten zijn. Van de 15.000 ton boerenkool die in heel Duitsland geteeld wordt, wordt alleen al 6.271 ton in Niedersachsen geoogst, waarvan 5.896 ton in de regio Weser-Ems. In 2013 oogstte men in Niedersachsen 451.518 ton groenten, verdeeld over 1.000 bedrijven. 30.787 ton hiervan stamde van 151 bedrijven die zich volledig op de biologische teelt richten. Zij telen in totaal op een oppervlakte van 1.150 hectare.

De belangrijkste afzetwijze voor de Duitse groentetelers is de directe verkoop aan de groothandel of levensmiddelenhandel. Circa 1,5 miljoen ton van de groenten werd in 2014 op deze wijze door de telers verkocht. Dat is zo'n 40 procent van de totale Duitse productiehoeveelheid van verse groenten. Circa één miljoen ton en daarmee één derde van alle verse groenten werd verwerkt, bijvoorbeeld in conservenfabrieken, tot diepvriesvoedsel of andere kant-en-klaargerechten. Andere afzetmogelijkheden zijn telersmarkten en de directe verkoop.
Publicatiedatum: