Duitse groententeelt laat hoge groeicijfers zien
De aspergeteelt neemt in Duitsland het grootste oppervlakte in beslag (25.700 hectare). Uien en wortelen worden ieder op 10.000 hectare geproduceerd. De teelt van kool neemt af en wordt gedomineerd door wittekool, bloemkool en rodekool. De slateelt werd in de afgelopen tien jaar met 17 procent uitgebreid en is qua soortenspectrum duidelijk veranderd. De teeltomvang van Rucola (+116 %) en eetbare pompoen (+136 %) nam in de afgelopen jaren het sterkst toe. Deze groentensoorten maakten een regelrechte boom door.
Ondanks dat het groententeeltgebied toeneemt moet Duitsland meer dan 50 procent van de in het land geconsumeerde groenten importeren. Daarvan stamt meer dan 90 procent uit Europese buurlanden.
Het aantal groentenbedrijven daalde sinds 2000 duidelijk en lag in 2015 op circa 6.100. Het gemiddelde areaal per bedrijf groeide van 7,3 hectare in 2000 naar 18,9 hectare in 2015. Op het grootste deel van het totale Duitse groenteareaal wordt geproduceerd door bedrijven die op 20 hectare of meer groenten in de vollegrond telen.
Bron: lid