Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duitse groententeelt laat hoge groeicijfers zien

De groentenproductie maakt een opmars in Duitsland: het vollegronds groentenareaal bedroeg in 2000 nog circa 99.000 hectare. In 2015 was dit inmiddels toegenomen tot bijna 115.000 hectare, meldt het Thünen-instituut. 52 procent van het teeltgebied bevindt zich in de drie deelstaten Nordrhein-Westfalen, Rheinland-Pfalz en Niedersachsen.

De aspergeteelt neemt in Duitsland het grootste oppervlakte in beslag (25.700 hectare). Uien en wortelen worden ieder op 10.000 hectare geproduceerd. De teelt van kool neemt af en wordt gedomineerd door wittekool, bloemkool en rodekool. De slateelt werd in de afgelopen tien jaar met 17 procent uitgebreid en is qua soortenspectrum duidelijk veranderd. De teeltomvang van Rucola (+116 %) en eetbare pompoen (+136 %) nam in de afgelopen jaren het sterkst toe. Deze groentensoorten maakten een regelrechte boom door.

Ondanks dat het groententeeltgebied toeneemt moet Duitsland meer dan 50 procent van de in het land geconsumeerde groenten importeren. Daarvan stamt meer dan 90 procent uit Europese buurlanden.

Het aantal groentenbedrijven daalde sinds 2000 duidelijk en lag in 2015 op circa 6.100. Het gemiddelde areaal per bedrijf groeide van 7,3 hectare in 2000 naar 18,9 hectare in 2015. Op het grootste deel van het totale Duitse groenteareaal wordt geproduceerd door bedrijven die op 20 hectare of meer groenten in de vollegrond telen.

Bron: lid
Publicatiedatum: