Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
AGF Trendcafé over voedselverspilling:

Helft verspilling vindt plaats bij consument

Vorige week bezochten de leden van AGF Trendcafé de Verspillingsfabriek in Veghel. Cateraar Hutten gaat hier veel meer tegen dan verspilling van groenten en fruit. Dat verpakking kan bijdragen aan het tegengaan verspilling werd duidelijk gemaakt door Nicolette Quaedvlieg van GroentenFruit Huis en Toine Timmermans van de WUR vertelde over de rol van de WUR, dat bedrijven helpt betere beslissingen te nemen.



Geen nieuwbouw, maar een oud bedrijfspand op het industrieterrein in Veghel, vormt de uitgangsbasis van de Verspillingsfabriek. Ook voor de inrichting is gebruik gemaakt van afgedankte materialen die bij elkaar een sfeervol geheel vormen. Infografics met cijfers die er niet om liegen, geven aan dat verspilling een serieus probleem is. Met een aandeel van 44 procent wordt groente en fruit het meest verspild. Totaal verspillen Nederlandse consumenten en het bedrijfsleven voor € 5 miljard per jaar. Hiervan 35 procent bij de consument en 37 procent tijdens de productie. Bij de Verspillingsfabriek worden reststromen verzameld, beoordeeld en verwerkt zodat voedsel een tweede leven krijgt. De Verspillingsfabriek is een initiatief van Hutten Catering.



Verspilling terugdringen
Voor Hutten Catering is het slechts één van de pijlers van het bedrijf. "Hutten startte in 1929 als bakkerij en heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een bedrijf met 1600 medewerkers. De activiteiten richten zich op Food Care, Event catering, Business catering, Food Service, Hospitality Service en Multi Services", zegt Frenk van de Berg van Hutten. "Gedurende een jaar hebben we een stagiaire in kaart laten brengen waar de meeste verspilling plaatsvindt. Met de resultaten in de hand zijn we aan de slag gegaan om verspilling terug te dringen. Zo worden er steeds meer walking diners toegepast. Hierbij is de verspilling ook een stuk kleiner dan bij buffetten."



Verpakking kan verspilling tegengaan
Verpakking speelt een heel eigen rol op het gebied van duurzaamheid. Dat bleek uit het verhaal van Nicolette Quaedvlieg van GroentenFruit Huis. "Groenten en fruit leven. Dat vraagt het nodige aan verpakkingen. Consumenten ervaren verpakkingen bij groenten en fruit vaak als overbodig. Maar data wijzen juist uit dat een verpakking bijdraagt aan minder verspilling." De groenten- en fruitsector loopt voorop waar het het 'Brancheplan Verduurzaming Verpakkingen' betreft. Het plan omvat onder andere een aantal hoogst haalbare doelen en geeft inspirerende voorbeelden van koplopers hoe reductie in aantal en/of gewicht van verpakkingen kan plaatsvinden. De afgelopen jaren zijn er al veel initiatieven geweest die tot reductie hebben geleid zoals lichtere folies, inzet van klapkratten en het weglaten van schaaltjes bij trostomaten bijvoorbeeld.

Cijfers en oplossingen
Onderzoeker Toine Timmermans van Wageningen Universiteit was net terug uit Kopenhagen waar de 'Food Loss and Waste Accounting and Reporting Stan¬dard' werd gelanceerd. "Er is altijd vraag naar cijfers, maar we moeten naar oplossingen toe. Mooi voorbeeld daarvan is de Verspillingsfabriek. De nieuwste EU-cijfers tonen aan dat 11 % van de verspilling plaatsvindt in de productie, 19 % tijdens verwerking, 5% in de retail, 12% bij foodservice en 53% bij de consument. In Nederland wordt tussen de 1,8 en 2,71 miljoen ton voedsel verspild. Overschotten gaan vaak naar de vergisting en groenten en fruit staan overal in de Top-3." Timmermans was betrokken bij het ontstaan van de Verspillingsfabriek. "De locatie hier is een ecosysteem waarbij ook allerlei andere materialen worden hergebruikt. We hebben te maken met circulair vraagstuk dat met het openen van de Verspillingsfabriek op de kaart is gezet. Met de Verspillingsfabriek is schaalgrootte bereikt." Na de opening van de fabriek kwam een enorm aanbod van reststromen op gang.

Voor de toekomst ziet Timmermans ook nog grote kansen voor intelligente verpakkingen. "Er is technologie beschikbaar die de consument kan helpen om de houdbaarheid te bepalen. Daarnaast zien we initiatieven van bedrijven zoals Protix die hoogwaardige eiwitten maken van laagwaardige planten." Mogelijkheden te over dus!



Meer grondstoffen
Frenk van de Berg voegt toe dat het niet gaat om gratis product of 'afval', maar reststromen waarbij alle geldende kwaliteitseisen en eisen ten aanzien van voedselveiligheid in acht worden genomen en waar gewoon voor wordt betaald. 'Met de reststromen maken we soepen met een veel hoger gehalte aan verse groenten dan de gemiddelde soep die we verkopen onder het merk Barstensvol." Het is dan ook niet zo dat de soepen van de Verspillingsfabriek veel goedkoper zijn dan andere soepen omdat de grondstoffen voor minder geld zijn ingekocht. "Er gaan meer grondstoffen in en de schaalgrootte van de Verspillingsfabriek is natuurlijk niet te vergelijken met die in de voedingsindustrie."



De middag werd afgesloten met een overheerlijk diner, uiteraard met producten uit de Verspillingsfabriek.

Publicatiedatum: