Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'Quisante lágrima'

Spaanse 'groene kaviaar' bekoort telers en koks

De 'Quisante lágrima' erwt, letterlijk 'traanerwt', dankt zijn naam aan zijn typische vorm. In culinaire kringen in Spanje is de groente ook wel bekend als 'groene kaviaar', zo meldt de New York Times.

De groente is zo geliefd dat de kiloprijs oploopt tot wel €200 en heeft zich inmiddels een plaats verworven tussen de duurste groenten -en fruitsoorten in de wereld, (de kiloprijs van hopscheuten bedraagt €1000). 
 
De groente is echter eveneens het perfecte voorbeeld van de samenwerking tussen topkoks en lokale telers, die zeldzame 'vergeten' groenten nieuw leven inblazen. 

De Baskische teler, Villasana Hernaez, teelt exclusief voor topkok, Josean Alija, van sterrenrestaurant Nerua. 

Dankzij de klandizie van Nerua heeft Hernaez van zijn hobby zijn beroep kunnen maken. Hij experimenteert voortdurend met ongebruikelijke en onbekende soorten. Hernaez behoort tot één van de twaalf Quisante lágrima producenten in Spaans Baskenland.

Hernaez zaait de erwten in januari waarna zij na vier maanden geoogst kunnen worden. Hij teelt nog zo'n dertig andere gewassen en kruiden, zowel inheemse als exotische soorten.

Naast de erwtenteelt legt Hernaez zich ook toe op de teelt van 'baby' groenten, zoals baby pompoenen, wortelen en aubergines, die van oorsprong uit landen als Turkije, Italië en Japan afkomstig zijn. Hij teelt eveneens huauzontle, een kruid dat oorspronkelijk uit Mexico komt en jumba, dat zijn herkomst heeft in Brazilië.

Quisante lágrima is zo duur vanwege het onberekenbare en korte oogstseizoen, dat zeer arbeidsintensief is. 
Publicatiedatum: