Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oezbeekse voedingssector investeert voor € 20 miljoen bij Celtic Cooling

Eind mei ondertekenden een handelsdelegatie uit Oezbekistan en GMV, brancheorganisatie van Nederlandse machineproducenten voor de voedselverwerking en -verpakking, twee samenwerkingsovereenkomsten. Daarin staat onder andere de intentie dat voor € 31 miljoen aan opdrachten te vergeven is aan leden van GMV. Mede-ondertekenaar was Joost van Klink, algemeen directeur van Celtic Cooling dat tekende voor € 20 miljoen.

Celtic Cooling verkocht in Oezbekistan al drie IQF-installaties (Individual Quick Frozen), waarvan de eerste deze maand in bedrijf wordt gesteld. Onderweg naar Tasjkent is momenteel zo'n installatie voor het invriezen van groenten en fruit voor opdrachtgever Gold Dried Fruit. Deze wordt na de zomer in gebruik genomen.
Van 23-27 mei jl. was de handelsdelegatie van zo'n tien Oezbeekse bedrijven te gast in Nederland. De delegatie bestond vooral uit ondernemingen in de groenten- en fruitverwerking en koelopslag, naast enkele handelsorganisaties. GMV nam deze bedrijven en organisaties mee op bezoek bij innovatieve bedrijven en organisaties.
Op 24 mei zijn in Alkmaar de twee samenwerkingsovereenkomsten ondertekend, met daarin de intentie dat voor € 31 miljoen aan opdrachten te vergeven is aan leden van GMV. Voor € 20 miljoen hiervan is getekend met Celtic Cooling. Tijdens de handelsmissie is al een flink deel van deze intentie omgezet in concrete opdrachten.

Samen opruimen van belemmeringen
Met een beperkt aantal landen bouwt GMV sinds vorig jaar aan een langdurige samenwerking: tot nu toe zijn dat Oezbekistan en Canada. Door gedurende langere tijd te investeren in een land kan een goede en bestendige relatie worden opgebouwd. Tegelijk kunnen eventuele (handels)belemmeringen gezamenlijk worden opgepakt.

Voor de handel met Oezbekistan is dat bijvoorbeeld de internationale financiële relatie. Oezbeekse bedrijven kunnen de eigen valuta slechts moeizaam omzetten in Westerse valuta. Dan is het vaak lastig zakendoen. Met inzet van bedrijfsleven en overheid van zowel Oezbekistan als Nederland is samen met GMV gezocht naar oplossingen. De Oezbeekse Ipak Yuli Bank nam ook deel aan de missie; één van de weinige Oezbeekse banken die aangesloten zijn op het internationale bankensysteem.

Met de Oezbeekse delegatie is afgesproken om geregeld contact te onderhouden, onder andere door bezoeken over en weer en het organiseren in Oezbekistan van specialistische mini-seminars. Op dit moment studeren 16 Oezbeekse studenten in Wageningen. De intentie is uitgesproken om dit aantal te laten groeien.

Publicatiedatum: