Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Galicia Greenery breidt uit

Tholen - Galicia Greenery breidt uit. Het Oekraïense tuinbouwproject van Rainbow, Prominent, Foodventures en verschillende investeerders groeit van 3.500 naar 7.000 m2. Ook in de uitbreiding komt sla te staan. "Dat gaat gewoon heel goed hier", vertelt Dirk Aleven van FoodVentures.

Het blijft een van de bijzonderste verhalen uit de recente tuinbouwgeschiedenis. In 2012 kondigden bedrijven Rainbow en Prominent aan met Foodventures en verschillende investeerders een Oekraïens tuinbouwproject op te zetten. Door de onrust in het land werd de bouw echter uitgesteld. De devaluatie van de regionale munt is gigantisch en investeerders trekken zich terug. Uiteindelijk kan er toch gebouwd worden. Geen 5 hectare voor vruchtgroenten, maar 3.500 m2 voor slateelt op water. Vorig jaar kwamen de eerste kroppen de kas uit en dat gaat prima. Zo goed, dat de teelt nu uitgebreid wordt. Er komt nog eens 3.500 meter bij. "Het was een hele uitdaging", vertelt Dirk Aleven van Food Ventures. "Iedereen heeft wel een moment gedacht dat we het niet zouden halen. Dat we het nu voor elkaar hebben gekregen, is dan wel heel erg leuk. We hebben het toch maar mooi gedaan, vooral dankzij de grote toewijding van Mikel Honders, die als jonge telerszoon de tent in Busk runt."


 
Constant
In de nieuwe kas komen verschillende soorten sla op water te staan, net als in het eerste deel. Ook worden er verschillende soorten kruiden geteeld. De oorspronkelijke plannen, tomaat en paprika, zijn even op een laag pitje gezet. "Daar willen we ooit nog wel mee aan de bak, maar de sla gaat hier gewoon heel goed. Daar hebben we nu veel ervaring in opgedaan en dat willen we eerst gebruiken. We verwachtten eerst veel sneller veel groter te worden. Nu gaan we trapsgewijs - maar wel constant."
 
Crisis
Betekent deze stap dat de crisis in het land voorbij is? Zo wil Aleven het zeker niet zeggen. "Het is nog zeker geen Hosanna hier, maar het dieptepunt lijkt achter de rug. Tijdens de crisis devalueerde de munt. Met een niche-product als sla, is het dan spannend." Toch blijft de Oekraïense consument betalen voor kwaliteitsproduct. De producten gaat naar Oekraïense retailers in Lviv en Kiev. "Je kunt hier heel goedkope sla kopen, maar toch kiezen ze voor ons product. Het prijsverschil is behoorlijk – zeker nu de buitenteelt begint wordt het spannend. Die sla is drie keer goedkoper is dan de onze." Het verschil zit in de kwaliteit en in de leveringsgarantie. "We leveren jaarrond – continu en gegarandeerd. Daar willen mensen meer voor betalen."
 

Binnenkijken bij Galicia Greenery? Deze video maakte het bedrijf afgelopen najaar.