Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aantal kwekerijen in 10 jaar tijd gehalveerd

Tholen - Het aantal vruchtgroentenkwekerijen in Zuid-Holland is de afgelopen tien jaar gehalveerd. In 2005 waren er nog 1.036 bedrijven, in 2015 zijn dat er nog 514. Het Zuid-Hollandse areaal is, na een piek in 2010, iets afgenomen in vergelijking met 2005. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.



De Zuid-Hollandse ontwikkelingen volgen daarmee de landelijke cijfers keurig. Het CBS telde in 2000 nog 3.433 tuinbouwbedrijven, actief in de glasgroententeelt. In 2005 waren dat er nog 2.547, in 2010 1.766 en in 2015 nog slechts 1.385.



Ook in andere provincies is de schaalvergroting duidelijk zichtbaar. Het areaal kent een piek in het begin van het huidige decennium, maar het aantal bedrijven neemt af.





Opvallende uitzondering is Noord-Holland. Daar blijft het areaal enorm groeien. Het aantal bedrijven kent ook een minder sterke daling dan in andere provincies.