Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
VBT-leden zetten samen meer dan 1 miljard om

"Laten we als coöperaties samen achter de haaien aan gaan"

Tholen - Vroeger, toen er nog geen coöperaties waren en iedereen zelf haar producten afzette, was er een gebrek aan transparantie in de markt. Toen er meer nood kwam aan een georganiseerd verkoopsysteem groepeerden producenten zich. Aan het einde van de 19e eeuw werden de eerste coöperaties opgericht. België/Vlaanderen wordt vandaag de dag gekenmerkt door grote coöperatieve afzetstructuren in de versmarkt voor groenten en fruit.

Omzet VBT-leden meer dan 1 miljard euro
Hierover sprak Philippe Appeltans van het VBT tijdens het event 'Samen naar de markt, Coöperatief!' Hij gaf aan dat ze in België met zo'n 4.500 groenten- en fruittelers zijn onderverdeeld in 8 coöperaties. De omzet van de leden van het VBT voor de versmarkt in 2015 was 921,8 miljoen, waarvan het merendeel van de groenten kwam. Wat betreft diepvriesgroenten was de omzet 93 miljoen in 2015. Vers en diepvries bij elkaar is de omzet samen meer dan 1 miljard euro.



Diensten veiling
"De Belgische coöperaties/veilingen hebben innovatieve verkoopsystemen met state-of-the-art technologie. Oubollig zijn ze dus zeker niet", vertelde Philippe. "Er zijn veel mogelijkheden waaronder de dagprijs via de klok, bemiddeling en veilingen kunnen ook specifiek inspelen op de vragen van de markt. De Belgische coöperaties hebben een unieke rol in de keten. De diensten van de veiling zijn veelzijdig, waaronder de distributie, sales en marketing, kwaliteitscontrole/inspectie, opslag, verpakking, marketing en planning." Uit een basisgrafiek uit een cursus coöperatief ondernemen blijkt dat er verschillende houdingen zijn ten opzichte van afzetcoöperaties. "De grootste groep zijn gelukkig de 'believers', maar er zijn ook mensen die sceptisch tegenover een coöperatie staan. Daar moet wel rekening mee worden gehouden", aldus Philippe.



Hoe staat men tegenover coöperaties?

Versnippering leidt tot verzwakking
Ook uit externe onderzoeken, waaronder X-100 Roadmapping en een onderzoek vanuit departement Landbouw&Visserij blijkt dat een groot deel van de telers positief staat tegenover hun coöperatie en dat versnippering zal leiden tot verzwakking van de sector. De X-100 is er van overtuigd dat samenwerking een must is indien we de marktpositie van de teler willen optimaliseren en de prijsvorming positief willen beïnvloeden." Uit de enquête van Landbouw&Visserij komen onder andere de volgende conclusies: "Telers waarderen hun PO (Producenten Onderneming) met name om de betalingsgarantie, de korte betalingstermijnen, ondersteuning en opvolging lastenboeken en logistieke dienstverlening. Als ze alle taken zelf zouden moeten doen die hun PO voor hen doet, zouden telers 10% van hun productomzet moeten spenderen. Zo'n kwart stelt zelfs dat dit meer dan 30% zou zijn." Er zijn ook punten waar een PO aan kan werken: "Hoewel de telers vinden dat ze goed geïnformeerd worden, toch vraag naar betere informatieve, communicatie en inspraak. Daarnaast is het zoeken naar nieuwe afzetmarkten een belangrijk samenwerkingsthema voor PO/afzetcoöperaties."

Toekomst
De toekomst voor de veilingen en coöperaties kan er op verschillende manieren uit zien. "Zo kan iedereen koppig hun eigen weg gaan en zit laten opjagen door de 'haaien' van de sector óf we kunnen samen achter de haaien aangaan. De geschiedenis heeft bewezen dat de veilingen toekomst hebben en samenwerken kan ervoor zorgen dat de volgende generaties ook nog van deze systemen kunnen blijven genieten."

Voor meer informatie:
Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties
Tel : +32 (0) 16 20 00 80
Fax : +32 (0) 16 20 30 35
info@vbt.eu
www.vbt.eu