Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"samen vooruit"

Bayer biedt 55 miljard op Monsanto

Tholen - Er wordt zoveel gespeculeerd over ons bod op Monsanto - laten we maar openheid van zaken geven. Dat moeten ze bij Bayer gedacht hebben. Het Duitse bedrijf heeft in een nieuw bericht laten weten hoe de vork precies in de steel zit. En dat niet alleen: in verschillende video's laten topmannen van het bedrijf weten waarom de overname van Monsanto een goede stap voor ze is.

55 miljard euro
Eerst de cijfers. Bayer heeft op 10 mei jongstleden 62 miljard dollar (55 miljard euro) in contanten geboden voor de overname van Monsanto. Dat is 122 dollar per aandeel. Op 9 mei sloot het aandeel Monsanto op 89 dollar. Het bod ligt 37 procent daarboven. Het bod ligt 36 procent boven de gemiddelde prijs van de afgelopen drie maanden en 33 procent boven de gemiddelde prijs in het afgelopen half jaar.

Maar er is meer aan de hand. Bayer heeft een website opgericht, speciaal voor deze overname. Op de website www.advancingtogether.com geven verschillende topmannen van Bayer uitleg over hun wens om Monsanto over te nemen. Bayer geeft in de berichten aan een wereldwijde leider te willen worden in de landbouw - zowel in de zaden als gewasbescherming - en daarvoor hebben ze de overname van Monsanto nodig. Het bedrijf is al actief in de land- en tuinbouw, maar is vooral bekend van de medicijnen.

Monsanto heeft 26 procent van de wereldwijde zaadmarkt in handen. Bayer veredelt ook zaden (tomaten, radijs en asperges), maar op veel kleinere schaal.

ChemChina Syngenta
Het is niet de enige overname die de landbouwsector bezig houdt. Ook de overname van Syngenta, door het Chinese bedrijf ChemChina, speelt nog steeds. De combinatie zou de grootste gewasbeschermingsproducent wereldwijd opleveren. De overname, waarmee 40 miljard euro gemoeid is, werd in februari bekend gemaakt. Amerikaanse mededingingsautoriteiten moeten daar nu hun toestemming voor geven.