Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

2015: Moeilijk jaar Israëlische tuinbouw

Een door het Israëlische ministerie van Economische Zaken en Industrie gepubliceerd rapport toont aan dat de landbouwexport van Israël naar de Europese Unie vorig jaar met 18% daalde. Deze bedroeg USD 764 miljoen in vergelijking met USD 931 miljoen in 2014. De grootste dalingen betrof de export naar Nederland, België en Duitsland met respectievelijk dalingen van 25%, 22% en 20%.

In het rapport worden als de belangrijkste redenen de overstroming van Europese markten met lokale producten en de scherpe daling van de euro aangehaald. Door het sluiten van de Russische markt bleef een groot deel van de lokale producten in de EU-markten waardoor de Israëlische exporteurs moeilijk konden concurreren. Verder is door de daling van de euro de export vanuit Israël minder winstgevend en in sommige gevallen de kosten niet waard.

Het rapport noemt ook een grote daling van de export naar Rusland: slechts USD 240 miljoen in 2015, een daling van 25% ten opzichte van 2014. Alhoewel Rusland vorig jaar voor bijna 18% van de totale export van landbouwproducten uit Israël verantwoordelijk was, leidde de val van de roebel en de algemene economische toestand in het land tot veel lagere exportniveaus dan de afgelopen jaren.

Ondanks het moeilijke jaar signaleren belanghebbenden in Israël geen crisis. Volgens Ohad Cohen van het Ministerie van Economie: "Sinds 2013 lijkt de Israëlische export een plateau te hebben bereikt. We hebben een reeks beleidsmaatregelen ingesteld om de situatie makkelijker te maken voor exporteurs en we moeten nog heel wat doen. In het geval van de export naar de EU lijken de moeilijkheden vooral met externe factoren te maken te hebben, zoals de zwakke euro, niet van vraag en aanbod kwesties."

Bron: globes.co.il

Publicatiedatum: