Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marcel de Geus (QC Europe fruit & vegs):

“Etikettering steeds prominenter bij kwaliteitscontroles”

Tholen – Als voormalige kwaliteitsmanager in loondienst besloot Marcel de Geus uit Zwijndrecht in november 2011 het ruime sop te kiezen. Met de nodige ervaring in de Hollandse handel en de importmarkt ging Marcel onder de noemer QC Europe fruit & vegs als zelfstandige aan de slag. Hij maakte daarmee deel uit van een trend waarin steeds meer AGF-bedrijven overstapten op flexibele kwaliteitscontroleurs. Een trend die nog altijd zichtbaar is, blijkt uit gesprek met Marcel.


 
Werkzaamheden
Hij doet kort uit de doeken hoe zijn gemiddelde werkdag eruitziet. "'s Ochtends kom ik op locatie bij de telers en zo rond het middaguur breng ik soms door op kantoor of in de hal. Waar ik precies heenga, verschilt met de dag. Dat hangt volledig af van waar op dat moment de knelpunten te vinden zijn. Gezien mijn achtergrond durf ik wel te stellen dat ik niet zo snel meer voor verrassingen kom te staan."

"In grote lijnen is het werk als kwaliteitscontroleur hetzelfde gebleven, al valt me wel op dat er steeds meer wordt gelet op etikettering. Dat vind ik een prima ontwikkeling. Men moet er vanuit kunnen gaan dat wat er op de productomschrijving van voeding staat, ook daadwerkelijk klopt", stelt Marcel.

Op moment van schrijven is Marcel vooral in het binnenland actief voor zijn Nederlandse opdrachtgever Quality Queen. "Hierbij keur ik tot nu toe voornamelijk paprika, tomaten en komkommers. Bij mijn vorige opdrachtgever keurde ik een ander spectrum; van lychee tot groene kool en alles daartussenin." Hij heeft daarentegen ook klanten in het buitenland. "Dan kom je al snel uit bij de importhandel."

Risicospreiding
Nog altijd kiezen bedrijven in toenemende mate voor externe kwaliteitscontroleurs, merkt hij op. "Voor hen is dat een vorm van risicospreiding. Als er geen werk is, dan is er geen werk. Werkgevers zitten simpelweg niet aan je vast. Globaal genomen merk ik dat steeds meer van mijn soort werkzaamheden wordt gedetacheerd. De achterliggende motivatie van bedrijven om kwaliteitscontroles uit te besteden, is feitelijk onveranderd gebleven."

Om de eigen risico's als zelfstandig ondernemer zoveel mogelijk te spreiden, werkt Marcel sinds anderhalf jaar samen met een ander bedrijf dat actief is in de kwaliteitscontrole van AGF. "Je kunt het zo voor je zien: als iemand niet in de gelegenheid is om bepaalde werkzaamheden te verrichten, dan nemen we elkaars taken over. Zo blijft er geen werk liggen in het geval van calamiteiten en kunnen we de klanten tevreden houden."

Kwaliteitsverbetering blijft uitdaging
"Ik zie het als een uitdaging om de kwaliteit van producten naar een hoger level te tillen", vervolgt de kwaliteitscontroleur als hem gevraagd wordt naar zijn persoonlijke drijfveren. "Vervolgens is het de kunst om dat niveau vast te houden. Dat vraagt soms nogal wat van de teler. Neem nu de recente temperatuurschommelingen. In een mum van tijd – we spreken over maar een paar dagen – was daar zomaar opeens een temperatuurverschil van 20 graden. Daar moet je als teler razendsnel op kunnen anticiperen. Ga er maar aan staan. Als het dan goed gaat, neem ik daar mijn petje voor af."

Voor meer informatie:
QC Europe fruit & vegs
Marcel de Geus
marcelqceurope@kpnmail.nl
T: +31 (0)6 23 70 60 20