Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verenigd Koninkrijk: Zeekraal populair door kookprogramma's

Veelbekeken kookprogramma's op de Britse tv, zoals Saturday's Kitchen en Sunday Brunch, hebben de populariteit van zeekraal een impuls gegeven. Retailers zagen de vraag naar zeekraal de laatste jaren dan ook sterk groeien. 

De groente, die van nature in kustgebieden voorkomt, wordt nu al voor het tweede jaar op commerciƫle schaal geteeld nabij Evesham in het graafschap Worcestershire, een streek die eveneens bekend staat om zijn uitstekende asperges. De teelt vindt in kassen plaats om de natuurlijke groeiomstandigheden, waaraan de groente zijn verfijnde smaak ontleent, zoveel mogelijk na te bootsen.

"Tot zo'n vijf jaar geleden was zeekraal alleen nog bekend bij fijnproevers. Nu topkoks zoals Hugh Fearnley-Whittingstall en Jamie Oliver de groente gebruiken, is deze een algemene delicatesse geworden," legt Tesco-inkoper, Bart Vangorp, uit. "Tenzij je aan de kust woont, is deze groente moeilijk te vinden. Vandaar dat we zeekraal in ons assortiment hebben opgenomen."

Ook Marks&Spencer en Waitrose hebben hun assortiment uitgebreid met zeekraal. Waitrose zag de afzet van de groente vorig jaar met 50% stijgen.

Zeekraal heeft een kenmerkende zilte smaak, bevat weinig calorieƫn en is vetarm. De groente is rijk aan vitaminen, met name aan vitamine C.

Tesco betrekt zijn zeekraal bij Westlands, de grootste teler van eetbare zeegewassen in het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf startte zeven jaar geleden met de teelt van zeekraal en produceerde aanvankelijk zo'n twee ton per jaar. Inmiddels is de vraag zo sterk gegroeid dat de teler zijn jaarlijkse productie wil vergroten naar 240 ton.

Westlands-directeur, Peter Taylor, legt uit dat het Britse seizoen van midden mei tot oktober loopt. "Zeekraal kent maar een zeer korte periode waarin de kwaliteit op zijn best is: van eind juni tot begin juli. Hierna wordt de groente vezelig. De plant gedijt goed op een vochtige standplaats. Wij telen zeekraal in kassen om het natuurlijke groeiseizoen te verlengen."


Bron: theguardian.com
Publicatiedatum: