Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Roemenië wil minimumprijzen import-AGF

De Roemeense regering wil minimum verkoopprijzen invoeren voor AGF die van buiten de EU geïmporteerd wordt. De maatregel dient ter bescherming van binnenlandse producenten die lijden onder goedkope importproducten vanuit met name Turkije.

De maatregel is eveneens bedoeld om te voorkomen dat producten op de markt gedumpt worden, zoals momenteel het geval is. De maatregelen zouden noodzakelijk zijn omdat de teelt van dergelijke producten in de landen van herkomst zwaar gesubsidieerd wordt door de overheid.

De komende weken zal een lijst van tien groenten- en fruitsoorten opgesteld worden, die in aanmerking komen voor een vastgestelde minimumprijs. De garanties zullen bij iedere partij importgoederen door de bedrijven voldaan worden en berekend worden op basis van de aangegeven waarde van de goederen.

De AGF-productie in Roemenië biedt grote mogelijkheden. Desondanks overtrof de import van AGF, de export vorig jaar al voor het tweede jaar op rij. 

Vorig jaar alleen al werd de helft van de tomaten en komkommers uit landen buiten de EU geïmporteerd. Hetzelfde geldt voor een kwart van de appelen die op de markt kwam. 

Naar verwachting zal de invoering van een minimumprijs de problemen maar gedeeltelijk op kunnen lossen. De import van levensmiddelen bedroeg vorig jaar €5,8 miljard, waarvan het aandeel van de import van buiten de EU slechts 1,1 miljard bedroeg. Het overige deel had betrekking op import vanuit EU-landen, waartegen Roemenië geen maatregelen kan treffen omdat deze in strijd zouden zijn met het vrije verkeer van goederen.
Publicatiedatum: