Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Israëlische paprikaprijzen schieten omhoog

De Israëlische paprikasector was ooit een van de sterkste van het land, maar de afgelopen jaren maakte het een moeilijke periode door met een gestaag afnemende winst als gevolg van overproductie en slechte exportvooruitzichten. Na veel onrust besloot de Israëlische regering ongeveer een jaar geleden tot een beleid ter financiële ondersteuning van de paprikatelers waardoor ze van paprika's over kunnen stappen naar andere gewassen. Door het beperkte aanbod is er nu een piek in de paprikaprijzen op de lokale markt. Momenteel worden paprika's voor zo'n 2,4 euro per kilo verkocht, een stijging van bijna 100%.

Volgens een veteraan-teler "had de regering de telers op een andere manier kunnen ondersteunen. Ze kozen voor subsidies in ruil voor het inkrimpen van teeltgebied." Voor ongeveer €25 miljoen euro is het paprika-areaal met 40% teruggedrongen. De algemeen hoge paprikaprijzen waren een onbedoeld gevolg.

De regering ondernam het beleid gezien de voortdurende problemen in de paprikasector, die piekten nadat door de economische crisis in Rusland de export naar die markt nagenoeg stopte. In combinatie met een moeilijke Europese exportmarkt werd de paprikaproductie grotendeels op de eigen markt gericht, met lage prijzen en lage telerswinsten als gevolg.

De meeste telers die overheidssteun ontvingen zijn op dadels overgegaan, die in dezelfde gebieden worden geteeld en het meest lucratieve Israëlische landbouwproduct zijn. Dit is een lange termijn omschakeling en het is de vraag of de paprikasector aan de lokale marktvraag zal kunnen voldoen. "De regering had leningen of financiële steun moeten bieden zonder de eis om de paprikaproductie te verminderen. De prijzen zijn nu hoog omdat minder telers paprika's telen en zo zal het ook blijven."
Publicatiedatum: