Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Brabantse prijs voor Nova Lignum

Producent Nova Lignum ontving de titel 'Groen bedrijf van de maand' voor de productie van Ceranex: gevelbekleding, gemaakt van plantaardig materiaal. Deze milieuvriendelijke gevelbekleding is brandveilig, onderhoudsarm en heeft een lange levensduur.



Gedeputeerde Johan van den Hout (Natuur, Water en Milieu) van de provincie Noord-Brabant overhandigde de oorkonde in Dinteloord aan de directeuren Wilfried Martens en Johan Groenewegen.

Van laagwaardige plantenresten naar hoogwaardige bouwmaterialen
6 jaar geleden zocht Martens vanuit zijn rol bij auberginekwekerij Greenbrothers een oplossing voor de plantenresten uit de kassen. Hij liep daarbij tegen een technologie aan om van laagwaardige plantenresten, hoogwaardige bouwmaterialen te maken. Dat leidde tot een langdurig voorbereidingstraject: het maken van samples, marktonderzoek, het opstellen van een businessplan.

Commerciƫle productie
In 2014 was de financiering rond voor de bouw van een productiehal in Dinteloord. Toen die vorig jaar klaar was, konden Johan en Wilfried starten met het testen van de productielijn. Ondertussen zijn ze samen met een team van 5 medewerkers dagelijks bezig om tot een goed product te komen. Nova Lignum staat aan de vooravond van commerciƫle productie.

Martens: 'Onze technologie is gebaseerd op Moeder Natuur. Zoek maar eens op internet naar 'versteend hout', dan zie complete bomen die in het verleden versteend zijn doordat de houtvezels met de juiste stoffen in contact kwamen. Wij bootsen dat proces na. Onze gevelbekleding bestaat voor 90% uit plantaardige vezels. Tijdens het productieproces ontstaat een vezelversterkt keramiek. Dit rolt in de vorm van panelen van de lijn.

Ceranex
De gevelbekleding komt binnenkort op de markt onder de naam Ceranex. Het zijn panelen die toegepast kunnen worden op geventileerde gevels, maar bijvoorbeeld ook als dak overstekken.

Bron: Provincie Noord-Brabant
Publicatiedatum: