Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gert Koekoek, Groenteproductie Flevoland:

"Meer vraag ambachtelijke producten en kleinverpakkingen"



Tholen - Als detaillist stapte Gert Koekoek enkele jaren geleden in het grootschalige groenten snijden op verzoek van een toenmalige afnemer. Deze tak van sport groeide zo snel, dat hij vorig jaar zijn winkel van de hand deed om zich volledig op de snijderij te richten. Inmiddels mag hij al de maaltijdproducenten uit Flevoland tot zijn klantenkring rekenen en groeit ook de klandizie buiten de provincie.


Gert Koekoek voor het pand in Dronten

"We hebben ons succes met het groenten snijden te danken aan onze grootste afnemer. Die is in Flevoland gevestigd en als hij uit zijn raam keek, zag hij allemaal wortelen en uien, maar hij kon ze niet te pakken krijgen. Hij vroeg of wij daarvoor konden zorgen. Zo is het allemaal begonnen", vertelt Gert. "We kopen, waar mogelijk, rechtstreeks bij telers, waarvan zoveel mogelijk uit de buurt. Dat voorziet in een behoefte. We hebben nu zelfs een klant die alleen met verse ingrediënten in zijn maaltijden verwerkt."





Focus
Daarbij heeft hij het geluk dat Flevoland nogal wat maaltijdproducenten kent. Zo komen de gesneden groenten via een bedrijf als De Kroes in Almere terecht bij slagers, groentemannen en retailers en via Marfo in de vliegtuigmaaltijden over de hele wereld. "Nu we geen winkel meer hebben, kunnen we onze focus op het groenten snijden houden en dat werpt zijn vruchten af. Ook bijvoorbeeld bij de horeca in Almere winnen we meer terrein, maar we leveren ook buiten de provincie, bijvoorbeeld bij Landmarkt in Amsterdam."





"Chinese restaurants zijn ook goede afnemers. Ook in het algemeen verschuift in de horeca de aandacht voor groente positief. Er is steeds meer aandacht voor kleur en smaak op het bord. Ook willen we starten binnen een netwerk van verzorgingstehuizen in Flevoland. Het viel niet mee om daar binnen te komen, maar op het moment dat we er binnen zijn, reageren mensen enthousiast. We hanteren korte lijnen. Klanten hebben altijd direct contact met mijn collega André Weijmer of mijzelf. Koks vertellen ons ook dat ze het fijn vinden om een groenteman aan de lijn te hebben in plaats van een account manager."


Gert voor de andijvie, een groot product bij Groenteproductie Flevoland

Meer vraag naar ambachtelijk product
Naast de eigen telers koopt Groenteproductie Flevoland de producten hoofdzakelijk in bij Postuma en Verscombi. De grootste producten die de snijderij verwerkt zijn prei, wortelen, uien, witlof, andijvie, witte en rode kool. "Aan fruit snijden wagen we ons niet, dat is toch een hele andere tak van sport. Wel zien we vraag naar specifieke producten als zoete aardappelen en tofu", vertelt Gert. "Verder zien we de vraag naar ambachtelijk product toenemen. Wortelblokjes mogen bijvoorbeeld best onregelmatig gesneden zijn."



"We hebben geprobeerd om ook de biologische handel van gesneden groenten op te starten, maar als het op prijs aankomt, kiezen veel afnemers toch voor de gangbare variant. Daarom zetten we nu vooral in op regionaliteit. Klanten vinden het fijn als ze een verhaal achter een product kunnen vertellen", vertelt Gert. Vanaf 2012 is GroenteProductie Flevoland jaar op jaar tussen de 30 en 40% gegroeid in omzet en het personeelsbestand bestaat uit inmiddels uit twaalf werknemers. Gert verwacht dit voor dit jaar ruimschoots te evenaren. "Groei is geen doel op zich, maar we houden het niet tegen. Zo willen we dit jaar meer de focus op kleinverpakkingen leggen. Daar liggen nog volop kansen in."




Gesneden champignons onder eigen label

Voor meer informatie:
Gert Koekoek
Groenteproductie Flevoland
Installatieweg 2
8251 KM Dronten
T 0321 312 492
M 06 111 383 85
info@gpflevoland.nl
www.groenteproductieflevoland.nl