Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Paul van der Linde: "Kwaliteit peen aflopend, prijzen oplopend"

Iedere Van der Linde zijn eigen toko

Tholen - Familiebedrijf Van der Linde in Emmeloord kent haar oorsprong in de aardappelhandel. In de vijftiger jaren ging de vorige generatie al aardappelen venten op Urk. In de loop der jaren zijn de activiteiten flink uitgebreid. De Van der Lindes hebben de taken goed verdeeld: vader Henk van der Linde bestiert de verkoop van exportaardappelen, zoon Erik verzorgt de in- en verkoop van de frietaardappelen, zoon Paul doet de in- en verkoop van peen en zoon Taco runt de verpakkingsgroothandel. Dirk Bos is verantwoordelijk voor het pootgoed.


Paul van der Linde

Spreiding
"Mensen vragen weleens hoe we dat doen met zoveel familieleden in één bedrijf, maar het gaat probleemloos. Natuurlijk overleggen we wel, maar ieder heeft zijn eigen verantwoordelijkheid en we zitten niet in elkaars vaarwater", vertelt Paul. De spreiding van de activiteiten heeft zo zijn voordelen. "Je kunt even bij elkaar bijspringen als het druk is. Momenteel is er volop activiteit in de aardappelmarkt en loopt bij ons het peenseizoen af. Dan kun je elkaar soms even helpen. Vroeger zaten we alleen in de aardappelen en was een jaar goed of slecht. Nu we in vier takken actief zijn, zijn de activiteiten beter gespreid."

In 1990 begon van der Linde met de opslag van peen en een half jaar later stapte het bedrijf in de handel. In 2004 startte men met het wassen en verpakken. Het Nederlandse peenareaal is de laatste jaren vrij stabiel. De peen wordt in Emmeloord gekoeld en gewassen en geleverd aan exporteurs. Zelf exporteren is geen ambitie van het bedrijf. "We werken met gerenommeerde exporteurs. Die zijn goed georganiseerd en betalen goed. Voor ons is dat heerlijk werken. En als je goed product levert, blijven klanten komen. Bedrijven die zich vooral op Oost-Europa richten, exporteren allemaal rechtstreeks, maar de bestemmingen waar wij op zitten, gaat nog veelal via exporteurs. En de export blijft altijd wel doorgaan. Er is altijd een land dat zelf geen productie heeft of waar wat mis is gegaan."



Kwaliteit slechtste in 12 jaar
Van der Linde verwacht het peenseizoen volgende week af te sluiten. Het was kwalitatief geen onverdeeld succes. "De kwaliteit was slecht dit jaar. Ik ben nu twaalf jaar actief in het spoelen van peen, maar heb nog nooit zo'n slecht seizoen meegemaakt. De wortelen zijn veel te warm binnengekomen en aan veel partijen mankeert wat. Omdat wij alleen Klasse I leveren, moeten we gewoon kwaliteitsproduct leveren, maar die moet je met een vergrootglas zoeken. Daarom sluiten we nu ook snel het seizoen af. In de zomer volgt voor de peen altijd een rustige periode. Eind juli moet de spoeler weer klaar zijn voor de vroege peen."

Vertoonden de prijzen op de wortelmarkt dit seizoen eigenlijk continue een dalende trend sinds twee weken vliegen de prijzen omhoog. "Of het helemaal gerechtvaardigd is, weet ik niet, maar het typeert de peenmarkt wel", vertelt Paul. Zelf teelt Van der Linde niets, maar het bedrijf betrekt de peen veelal op contractbasis van de boeren afland. Het Nederlandse peenareaal is aardig stabiel. Wat er in de ene regio afgaat, zoals Friesland, komt er elders in Nederland weer bij", concludeert Paul. De Nederlandse peen vindt hoofdzakelijk zijn weg naar Duitsland, de Baltische Staten en Oost-Afrika. "Dit jaar kwam een land als Kroatië laat op de markt. Ik vermoed dat het te maken heeft met het aanbod peen uit Turkije dat dit jaar niet naar Rusland mocht."



Vruchtwisseling
In de verpakking van de wortelen is de laatste jaren een forse omslag geweest. "Bij de start in 2004 leverden we het gros in 10 kg netverpakking, nu is het bijna allemaal plastic. Dit komt de kwaliteit zeker ten goede", vertelt Paul. Over de kwaliteit van de peen maakt de handelaar zich wel zorgen. "Die wordt er gemiddeld genomen niet beter op. In mijn optiek komt dat doordat niet alle telers zich aan de vruchtwisseling van 1:12 houden. Uiteindelijk snijden die telers zichzelf in de vingers."

"Het wordt de laatste jaren steeds moeilijker om de peen tot juni goed te houden. Vroeger wist je van sommige partijen dat ze toch wel goed zouden blijven in de bewaring, maar tegenwoordig wil ik zeker elke twee weken de peen in de koeling zien", vervolgt de handelaar. "We zullen als sector echt wat aan de kwaliteit moeten doen. En dat hoeft niet voor niets, de laatste jaren zie je dat extra goede kwaliteit ook extra werd betaald, zeker als de verschillen groot zijn. Dit jaar zorgde de industrie voor een stevige bodem in de markt, anders was de markt nog heel anders verlopen."



Of er nog een vijfde poot aan de handelsactiviteiten van Van der Linde wordt toegevoegd? "Wie weet, komt er iets op ons pad en zien we er handel in, dan doen we het. Zo zijn we ook in de verpakkingsgroothandel van onder meer big bags (www.bigbagstore.nl) terecht gekomen. In eerste instantie hadden we wat big bags voor onszelf besteld, maar er bleek volop vraag in de buurt uit tal van sectoren."

Voor meer informatie:
Van der Linde
Paul van der Linde
Mob: +31 (0) 6 - 52 06 36 01
Paulvanderlinde@vanderlindebv.com
www.vanderlindebv.com