Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kennisdag Duurzaam Verpakken groenten en fruit

Verduurzamen van verpakkingen begint met kennis

"De meeste winst zit in het tegengaan van bederf en verspilling," aldus Aafko Schanssema, directeur NRK Verpakkingen tijdens de 'Kennisdag Duurzaam Verpakken groenten en fruit' die op 28 april werd gehouden bij GroentenFruit Huis in Zoetermeer.

In een afwisselend programma van lezingen, workshops en een kenniscarrousel met korte pitches langs vijf verschillende bedrijven en organisaties is de kennis over duurzaam verpakken bij de ongeveer vijftig aanwezige leden van GroentenFruit Huis, flink bijgespijkerd.



Uitdagingen en innovaties
Tijdens de 'kenniscarrousel' konden de deelnemers in kleine groepjes achtereenvolgens terecht bij een aantal specialisten op het gebied van verpakkingen. Onder hen: Sanne Tiekstra, programma coördinator van het Kenniscentrum Papier & Karton & Bumaga. Zij sprak over nieuwe technieken en innovaties en over papier en karton, zoals laminaten. Hot topic bij de kunststof pitch met Aafko Schanssema was het verschil tussen bio-based van hernieuwbare grondstoffen en composteerbare bioplastics met daaraan gekoppeld communicatie met de consument. Na de pitch van Geert Steeghs, manager overheidsdiensten bij SITA, over recycling van verpakkingen en factoren waarmee bedrijven van te voren al rekening kunnen houden, kijk je anders naar uiennetten en het blauwe champignonbakje. Bas Groeneweg, directeur van Perfotec, gaf inzicht in Modified Atmosphere packaging en de houdbaarheidsverlenging die daarmee kan worden bereikt voor groenten en fruit, niet alleen bij consumentenverpakkingen maar ook voor bulktransport. Dat er strenge eisen zijn aan migratie van stoffen uit verpakkingen, is wettelijk geregeld maar voor veel bedrijven complex. Nadine Thomas van Intertek lichtte deze eisen toe aan de hand van praktijkvoorbeelden en gaf inzicht in hoe je dat kunt oppakken.



Online leidt tot meer verpakkingen
In een viertal interessante workshops kwamen de aanwezigen meer te weten over de rol van verpakkingen bij het tegengaan van voedselverspilling en de aandachtspunten en valkuilen van verpakken bij online aankopen. Conclusie van deze workshop met Harrij Schmeitz was dat de verwachting is dat de groei van online voor AGF zal vragen om een toename van het aantal verpakkingen en dus een negatief effect heeft op de duurzaamheid als alleen naar verpakkingen wordt gekeken. Wie meer wilde leren over het opzetten van een bredere duurzaamheidsstrategie vanuit een visie en ook beetje wilde dromen terwijl je naar verpakkingen kijkt, heeft dat gedaan in de workshop van Karen van der Stadt van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken. Met Nynke Arntzen, ook van het KIDV, zijn tomatenverpakkingen gescoord op duurzaamheid en opnieuw na een discussie: nieuwe inzichten leiden tot een nieuwe blik op duurzaamheid. In een workshop over voedselverspilling werden onder leiding van Henry Boerrigter van WUR mogelijkheden besproken om door samenwerking in de keten verspilling te voorkomen. Opvallend was het verschil van mening tussen de deelnemers over het wel of niet vermelden van een houdbaarheidsdatum op onbewerkte AGF.

Brancheplan Verduurzaming Verpakkingen
Op Europees niveau is besloten om de milieubelasting van verpakkingen zoveel mogelijk te minimaliseren. Dit is vastgelegd in een richtlijn met daarin onder andere 'Essentiele Eisen'. Zo mogen verpakkingen geen gevaarlijke stoffen bevatten, moeten ze zo veel mogelijk in gewicht gereduceerd zijn en moeten ze geschikt zijn voor hergebruik of een nuttige toepassing na gebruik. De groenten- en fruitbranche heeft daartoe het Branche Verduurzamingsplan Verpakkingen ontwikkeld met daarin veertien 'Hoogst Haalbare Doelen'. Denk dan aan het uitbannen van PVC-houdende krimpfolies, topseal in plaats van deksels en weglaten van schaaltjes in flowpacks.
Publicatiedatum: