Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Column Fred Jacobs op website KCB

"Nederlandse aardbeien stralen"

Het seizoen van de Nederlandse kasaardbeien is alweer enkele weken aan de gang. Bij diverse handelsbedrijven kwam ik hele fraaie partijen tegen. Aan het begin van het seizoen waren de hoofdrassen Sonata en Clery, maar de laatste weken is er een behoorlijke toename van Elsanta. Een duidelijke trend is overigens ook de toename van nieuwe rassen en rassen, die onder merknaam of concept geteeld worden.

Wat altijd weer opvalt bij alle Nederlandse rassen is het heel hoge glansniveau. Aardbeien van landen rondom de Middellandse Zee haalden zelden of nooit dit niveau. De rassenkeuze in deze landen is, zo lijkt het wel, er alleen op gericht dat de vruchten de lange transportafstand goed kunnen doorstaan. De rassen zijn zo extreem stevig dat drukplekken zelden in rot overgaan. Dit is in schril contrast met aardbeien die in dit deel van Europa worden geteeld. De Nederlandse aardbeien waren gelukkig zorgvuldig geplukt en dus gevrijwaard van drukplekjes en nare voortgaande gebreken. De kleur van de vruchten gaf geen problemen. Soms was een klein gedeelte van een vrucht over de schouderlijn heen wit gekleurd, maar het kwam zelden voor dat de grens voor witte kleur overschreden werd. Enige aandacht vroeg de vorm van de Elsanta. Dit is omdat soms teveel kromme exemplaren in de klasse I of kwarren of holle vruchten in klasse II verpakt werden.

Al met al een goed begin van het glasseizoen.

Bron: KCB

Publicatiedatum: