Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ties Verbaarschot gaat voor komkommers onder diffuus glas

Tholen - Ook de komkommerteelt is dit jaar weer in beweging. Deze herfst vernieuwt Ties Verbaarschot zijn komkommerkwekerij. 2,6 hectare kas wordt gesloopt en daarvoor in de plaats komt een kas van 6 hectare. Op de nieuwe kas komt diffuus glas te liggen.

Kas eruit, kas erop
Ties Verbaarschot teelt op drie locaties: in Helenaveen, in Wellerlooi en in Meijel. De kwekerij in Meijel wordt dit jaar onder handen genomen. De herfstomaten die normaal in september de kas in gaan, wordt overgeslagen en in plaats daarvan gaat de kas tegen de vlakte. "De bestaande kas was verouderd en op het perceel was niet goed bij te bouwen", vertelt hij. Volgend jaar gaat er dan eerst een hogedraadteelt komkommers in en daarna komen de herfsttomaten. "Die combinatie hebben we ook in een andere kas. De rendementen zitten redelijk gelijk en je hebt ook een pauze tussen je teelten, wat voor de virusdruk handig is."

Diffuus glas
De kas wordt 6 meter hoog, met glasmaat 1,67 en wordt gebouwd door Van Amelsvoort Kassenbouw. Opvallend genoeg kiest Verbaarschot voor diffuus glas van Van Looveren: Terrasol met 20% haze en een dubbele HR-coating. Die combinatie wordt nog niet gebruikt in de Nederlandse komkommerteelt. "Er is weinig gebouwd in de komkommers de laatste jaren. De meeste bedrijven zijn toch al wat ouder en diffuus glas is nog nieuw", relativeert Verbaarschot. "Omdat vorig jaar een prima jaar was, is er weer ruimte om te bouwen en te vernieuwen. Ik denk dat diffuus licht ook voor komkommers beter is."

In totaal groeit zijn areaal met de nieuwbouw van 8,6 naar 12 hectare, verspreid over drie locaties. "Dit houdt het overzichtelijk', vindt Verbaarschot. "Op elke locatie heb je een team dat goed samenwerkt en een bedrijfsleider die het overzicht heeft. En qua ziektes houd je ook je risico's gespreid." Voor de andere locaties zijn nog geen plannen. "Nou", besluit Verbaarschot. "Plannen genoeg. Maar eerst dit maar eens doen."