Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

AQS Kennisdag Groenten en Fruit 2016 goed bezocht

Op de AQS Kennisdag Groenten en Fruit, die 14 april jl. is gehouden, waren opnieuw veel mensen uit de AGF-sector aanwezig. De trainers van AQS (www.aqs.nl), Frans Isbouts en Frits van der Meulen, hadden vooraf veel producten met de meest voorkomende gebreken weten te verzamelen. Aan de hand van de getoonde monsters werd aangegeven in welke handelsklasse de producten moesten worden ingedeeld. Dit soort harmonisaties leiden altijd tot mooie discussies met de trainers, maar ook tussen de deelnemers onderling.



Het viel op dat er met de jaren kritischer naar de getoonde producten wordt gekeken en vaak minder gebreken worden toegestaan dan de betreffende handelsnorm van het product aangeeft. De specificaties van de klanten liggen, steeds vaker, hoger dan de wettelijke eisen. Dit gaf bijvoorbeeld bij broccoli de nodige opmerkingen. Veel deelnemers hadden het product gedeclasseerd omdat men vond dat de kneuzingen en licht verkurkte beschadigingen te groot waren voor de klasse I.

Bij het fruit werd aandacht besteed aan "nieuwkomers" zoals granaatappels en vijgen. Geheel nieuw zijn deze producten weliswaar niet, maar de laatste jaren neemt de omvang steeds meer toe en daarmee ook de behoefte aan kennis over deze producten.

Bij druiven zijn vooral zonnebrand en versuikering van de vruchten soms lastig van elkaar te onderscheiden. Van zonnebrand kun je meer toestaan dan van versuikering. Dit leverde ook nu weer een aantal goede discussies op.

Ananas is een product waarbij je weinig narigheid verwacht, maar dankzij de aanwezigheid van enkele vakkundige deelnemers werd snel duidelijk dat dit niet altijd vanzelfsprekend is. Met betrekking tot ananas werd veel informatie over de kwaliteit en het herkennen van de gebreken uitgewisseld.

Bij de vruchtgroentes gaf tripbeschadiging op paprika veel discussie. De handelsnorm staat toe dat op een derde van het oppervlak tripaantasting mag voorkomen. Veel deelnemers gaven aan dat klanten partijen met dat soort vruchten retourneren omdat de klanten de paprika anders niet verkocht krijgen. Na de besprekingen aan de producttafels werd er nog geruime tijd genetwerkt en nagepraat over deze succesvol verlopen dag.

Voor meer informatie:
AGRO QUALITY SUPPORT BV
Louis Pasteurlaan 6, 2719 EE Zoetermeer
Postbus 5305, 2701 GH Zoetermeer
T (0)88 3088500 F (0)88 3088501
aqs@aqs.nl
www.aqs.nl

Publicatiedatum: