Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Olle Olofsson, Odlarlaget:

"Scandinavische landen vragen om speciale tomaten"

Tholen - "In Scandinavische landen is de eigen productie van groenten en fruit klein. De telers die produceren hebben ook maar kleine arealen," aldus Olle Oloffson van Odlarlaget. Odlarlaget is een coöperatie van groenten- en fruittelers in Zweden waar ruim 100 producenten zijn aangesloten. Het bedrijf haalde vorig jaar een omzet van bijna 50 miljoen euro.


Import van tomaten per maand.

Zweden
In Zweden worden het meest aardbeien geteeld. Daarna komen wortelen, kruiden, komkommers, appelen, ijsbergsla en tomaat. Als het gaat om tomaten was het volume in 2015 in totaal 13.000 ton. Het grootste volume was rond tomaten: 7000 ton. Van trostomaten werd 3000 ton geproduceerde en cherrytomaten 2000 ton. We hebben een klein aandeel in specialties. De productie van tomaten is vanaf 2004 al vrij stabiel."

Consumptietrends
Tomaat is een belangrijk product in de Scandinavische landen. Men eet ongeveer 10 kilo per jaar per persoon. In Scandinavische landen neemt vraag naar biologische AGF toe. In 2015 steeg deze zelfs met 39%. Een deel van de telers kiest ervoor om hun producten rechtstreeks af te zetten aan de consument.


Olle Olofsson.

Import AGF
Scandinavische landen importeren jaarlijks voor miljarden Zweedse kronen aan groenten en fruit. Als het gaat om tomaten importeren Scandinavische landen het hele jaar door. Het gaat dan om ronde tomaten (20%), trostomaten (23%), cherrytomaten (35%) en andere variëteiten (22%). Komkommers worden een stuk minder geïmporteerd. Daarin zijn we bijna zelfvoorzienend met onze eigen productie." Belangrijke importlanden zijn Nederland en Spanje. Met België zijn er diverse samenwerkingen.

Retailers
Grote retailers in Scandinavische landen zijn ICA, COOP, Axfood, Bergendahls, Netto en Lidl.

Voor meer informatie:
Olle Olofsson
olle.olofsson@svenskaodlarlaget.se
www.svenskaodlarlaget.se
+4642383861
+46708778598