Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

GGO CRISPR-champignon ontsnapt aan Amerikaanse regelgeving

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) zal geen regelgeving opstellen voor een champignon, die genetisch is gemodificeerd met behulp van het middel CRISPR–Cas9. Dit besluit betekent dat de champignon geteeld en verkocht kan worden zonder dat het product onderworpen wordt aan het regelgevingsproces van de USDA. Het is hiermee het eerste product dat met CRISPR is aangepast, dat het groene licht krijgt van de Amerikaanse overheid. Hiermee is een precedent gecreëerd, waaronder meerdere genetische gewassen buiten de autoriteit van de overheid zullen vallen. Voor de wetenschappelijke wereld is dat goed nieuws.

Yinong Yang is een plantenpatholoog, die verbonden is aan de Pennsylvania State University. De wetenschapper ontwikkelde een witte champignon (Agaricus bisporus) met een verbeterde weerstand tegen bruine verkleuring. Dit werd bereikt door een aantal baseparen in het genoom van de champignon te verwijderen, die deze verkleuring in de hand werken. De champignon is een van ongeveer 30 GGO's die de regelgeving van het USDA hebben weten te omzeilen in de afgelopen 5 jaar. In elk geval was er volgens de gezondheidsinspectie geen sprake van een plant of schimmel die gold als iets dat het ministerie moest reguleren. De champignon is het eerste organisme dat is ontwikkeld met de CRISPR-methode, dat de regelgeving omzeilt.

Yang presenteerde zijn gewas voor het eerst aan een kleine groep van vertegenwoordigers van het USDA in oktober 2015, nadat hij hiertoe was aangespoord door de gezondheidsinspectie. "Ze waren er erg enthousiast over," zegt Yang. Later die maand kreeg Yang een bericht waarin werd gemeld dat zijn champignon niet onder de regelgeving zou vallen. Een belangrijke reden hiervoor is dat de CRISPR-techniek geen gebruik maakt van DNA van risicofactoren als virussen of bacteriën. In de jaren '80 en '90 waren deze organismen nog wel nodig bij de genetische aanpassing van planten, waardoor er vanuit de overheid een regelgeving kwam voor GGO's. De Amerikaanse overheid herziet nu deze regelgeving, omdat er steeds meer sprake gaat zijn van moderne GOO-technologie als CRISPR.

Bron: www.scientificamerican.com/
Publicatiedatum: