Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Groene corridor India-Rusland

Stevent Rusland af op faillissement?

De Russische economie lijkt af te stevenen op een faillissement. Door verschillende factoren teert het land snel in op de kapitaalreserves. Volgende maand beginnen proeven met een groene corridor tussen India en Rusland. Oekraïense appelen werden vernietigd na onderschepping door de Russen en in Oekraïne wordt Turkse AGF goedkoper. En de Russische minister van Landbouw vertelde onlangs over de ontwikkelingen in de sector.



Stevent Rusland af op faillissement?
De Russische economie wordt op meerdere fronten bedreigd. Een artikel in The Moscow Times beschrijft dat het land zonder geld dreigt te komen. De economie krimpt, de olieopbrengsten zijn laag en door de sancties heeft Rusland nauwelijks toegang tot kapitaal. Zelfs de Chinezen zouden investeren in Rusland minder te zien zitten.

Lees hier het volledige artikel.

Rusland werkt direct samen met Tajikische handel

Zo'n 200 Russische groothandels willen direct gaan samenwerken met bedrijven in Tajikistan. De handel in het Centraal-Aziatische land is positief. Volgens de bedrijven zijn de producten geschikt voor de export.

Groene corridor India-Rusland

Volgende maand beginnen proeven met een groene corridor tussen Rusland en India. De inzet is om douaneformaliteiten tussen de landen op de route te versimpelen en daarmee de handel te bevorderen. Ook met Iran, Azerbeidzjan, Kazachstan en Turkmenistan wordt onderhandeld over een versimpeling van de douaneformaliteiten.

Oekraïense appelen vernietigd

Volgens de Russische autoriteiten is een partij van 22 ton appelen uit Oekraïne vernietigd nabij de stad Tula. De appelen werden ontdekt tijdens een inspectie van een vrachtwagen, die via Wit-Rusland de grens over kwam. De informatie op de bijgevoegde documenten kwam niet overeen met de aangeleverde informatie aan de inspectiedienst.

Turkse AGF in Oekraïne goedkoper

De Oekraïense vereniging van retailers verwacht een daling in de prijs van Turkse producten met 20 tot 50 procent. Met de boycot moeten de Turkse handelaren opzoek naar nieuwe markten. De Oekraïense sector houdt daarom rekening met een grotere aanvoer en dus lagere prijzen. Daarmee kan het land profiteren van de economische oorlog tussen Rusland en Turkije. Voor producten als sinaasappelen en granaatappelen zijn dergelijke trends al zichtbaar.

Oezbekistan verlengt maatregel export per vrachtwagen

Vorig jaar september besloot de Oezbeekse regering dat de export van fruit, aardappelen, meloenen en druiven alleen via het spoor of via de lucht vervoerd mocht worden. In januari werden beperkte licenties afgegeven voor export per vrachtwagen. Die maatregel is nu verlengd tot 1 juli.

Spanje wil verlenging steunmaatregel
De Spaanse minister van Landbouw, Visserij en Voeding drong er tijdens een EU-raad van Landbouwministers op aan om de vergoedingen voor de sector om producten uit de markt te nemen te vergroten en het pallet aan steunmaatregelen te verlengen. Spanje maakt zich ook zorgen omdat er nog geen concept klaar is, terwijl de maatregelen nog lopen tot juni.

Russische landbouw
Onlangs ging de Russische minister van Landbouw Tkachev in op de ontwikkelingen in de landbouwsector sinds 2014. Rusland wil in 2020 zelfvoorzienend zijn in de voedselbehoefte. Sinds de tegensancties waarmee Rusland de grenzen sloot voor onder andere Europese groenten en fruit is er veel geïnvesteerd in de verschillende sectoren van de landbouw. Op het gebied van AGF zijn de ontwikkelingen echter klein. Turkije bleef tot januari dit jaar een belangrijke handelspartner en nog altijd wordt er veel ingevoerd uit het Midden-Oosten.

De binnenlandse teelt ontwikkelt zich langzaam. In de komende tien jaar zouden er tien keer zoveel kassen gebouwd moeten worden als in de afgelopen jaren om dan 90 procent zelfvoorzienend te zijn. Door de lage roebelkoers wordt de binnenlandse teelt aantrekkelijker en doordat er ook meer Russische kassenbouwers op de markt komen, is import niet langer een vereiste. Voor aardappelen is de productie wel fors gestegen. Rusland wil de komende tijd exporteren om de prijzen op peil te houden voor de aardappeltelers.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.