Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zes tips voor succesvol risicomanagement

Ondernemen is risico nemen en zonder risico's geen rendement. Maar hoe ga je daar als internationaal ondernemend bedrijf in de tuinbouwsector verstandig mee om? Hoe kun je risicomanagement veranderen van een handrem in een vliegwiel – een aanjager voor succes?

Incidenten zitten in een klein hoekje en kunnen grote gevolgen hebben zoals fraudegevallen bij Volkswagen en Imtech. In onze sector noemen wij de boycot van Rusland en de grote plotselinge vraaguitval door de ehec-crisis met continuïteitsproblemen of zelfs faillissement tot gevolg. Andersom had de tuinbouwsector een goed jaar door o.a. de gunstige pond/euro koers en de tegenvallende weersomstandigheden elders in Europa. Incidenten en externe ontwikkelingen vormen zowel bedreigingen als kansen. Weten waar deze bedreigingen en kansen zitten en wat de invloed is op het toekomstig succes van de onderneming, wordt steeds meer beschouwd als een kernkwaliteit. Logisch, want kennis van alle mogelijke risico's levert een onderneming geld op.

Risico's
BDO maakt een onderscheid in operationele, strategische en externe risico's. Essentieel is dat je ieder van die risico's kwantificeert en er een bedrag aan hangt. Dan creëer je slim en slagvaardig risicomanagement, zelfs bij reputatieschade. Je kunt uitrekenen wat het kost als een deel van de klanten wegloopt. Door dat te kwantificeren, kun je objectiveren: je maakt de interne discussie concreet over welke risico's je acceptabel vindt. Dan komt de ware kracht van risicomanagement naar voren: een betrouwbaar managementinstrument om succesvol te ondernemen. Als jij beter met onzekerheden omgaat dan de concurrentie, kan dat leiden tot pure winst – letterlijk. Bovendien helpt risicomanagement om verwachtingen van belanghebbenden goed te managen.



Als een onderneming groeit, brengt dat ook fiscaal uitdagingen. Nieuwe investeringen, overnames, financieringen, buitenlandse activiteiten – daar zitten altijd fiscale componenten aan vast. Die moet je zien te beheersen. Achter elk fiscaal vraagstuk gaat een bedrijfsproces schuil waarin de sleutel tot beheersing van een eventueel fiscaal risico verborgen ligt. Cruciaal is dat de fiscaliteit integraal onderdeel uitmaakt van de planning en control cyclus evenals de overige kritische bedrijfsprocessen. Dat geeft draagkracht binnen de organisatie én grip op de beslissingen en informatiestromen.

Risicomanagement gaat in de kern over mentaliteit, over integer en verantwoord handelen. Alle medewerkers binnen een organisatie moeten een uitermate goed begrip hebben van de onderliggende risico's binnen hun werkterrein en daar ook onvoorwaardelijk naar handelen. Dag in, dag uit. De kunst is dat risicobewustzijn scherp te krijgen en scherp te houden. En de randvoorwaarden aan te geven van wat wel en niet kan. Daar hebben we modellen voor, maar dat zijn hooguit hulpmiddelen. Integriteit is de kern.

Toekomst
We staan nog maar aan het begin van belangrijke ontwikkelingen. Maatschappelijke ontwikkelingen eisen meer transparantie. Het sleutelwoord is risicobereidheid. Dit is het kompas dat aangeeft hoeveel risico je per risicotype bereid bent te lopen. En welke risico's je nog acceptabel vindt, zeker als je wilt groeien. BDO voorziet dat directies en toezichthouders in de nabije toekomst beter inzicht willen krijgen in alle risico's. En onderling de dialoog aangaan en risico-informatie gebruiken in besluitvorming. Daarmee wordt risicomanagement een effectief en toekomstgericht stuurinstrument, dat concreet geld oplevert: van lagere faalkosten en een betere reputatie tot een zuiverder voorspelling van het rendement van de investeringen.

Zes tips voor succesvol risicomanagement
1 - Benader risico's niet als bedreiging maar als kans;
2 - Betrek alle afdelingen bij risicoanalyses, risico is ieders verantwoordelijkheid;
3 - Bepaal de 'risicohouding' van de organisatie: hoeveel risico is (on)acceptabel?
4 - Beoordeel risico's in samenhang;
5 - Rapporteer periodiek over risico's;
6 - Staar je niet blind op het invoeren van regels, het gaat om gedrag en integriteit van mensen.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Cees Uitbeijerse via 070 - 338 08 08 of door te mailen naar cees.uitbeijerse@bdo.nl.

Publicatiedatum: