Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Seizoensgroenten en -fruit trendsetter

Alles op zijn tijd - seizoenskalender voor groenten en fruit
Duurzaamheid is momenteel een culinaire trend. Talrijke start-up bedrijven laten zien dat er een steeds grotere vraag is naar voedsel dat duurzaam geproduceerd, kwalitatief hoogwaardig en met de hand werd toebereid. Dit is ook een trend richting het goede leven. Want veel mensen willen lekker en ecologisch verantwoord eten. Een jong start-up restaurant hoef je hiervoor niet op te zoeken. Duurzaam eten begint bij eten overeenkomstig de seizoenen. Een seizoenskalender laat in één oogopslag zien welke groenten en welk fruit momenteel rijp is en uit eerste hand gegeten kunnen worden. Een dergelijk overzicht is om meerdere redenen de moeite waard.

De vele voordelen van de seizoenskalender
Door producten te kopen, die op het moment lokaal rijp zijn, is er minder lang transport nodig waardoor het milieu wordt ontzien. Maar ook voor de eigen portemonnee doet men hiermee iets goeds: lokale producten die op het moment rijp zijn, kunnen voordeliger gekocht worden.



Kopen volgens de seizoenskalender is echter ook een weldaad voor het gehemelte: groenten en fruit die in de vollegrond geteeld worden, hebben meer smaak en zijn verser dan de alternatieven uit de kas. Bovendien blijkt uit onderzoeken van de voedingswetenschap dat ons gehemelte afwisseling weet te waarderen. Wie meer verschillende dingen eet, weet de afzonderlijke dingen beter te waarderen en ontwikkelt een bredere smaak.

Lokale groenten en fruit worden een trend
Een blik op de actuele maand op de seizoenskalender bespaart veel tijd bij het inkopen doen. De rijpe producten zijn goed te vinden en vaak ook nog in de aanbieding. Niet zelden ontdekt men via een seizoenskalender ook een nieuw product. Zo ontwikkelen bepaalde groenten- en fruitsoorten zich tot nieuwe trends of vergeten groenten worden herontdekt. Rucola en pompoen zijn slechts twee voorbeelden die voor zo'n ontwikkeling staan. Zij werden decennialang slechts weinig gebruikt en zijn momenteel weer een trend.
Publicatiedatum: