Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe zuiveringsinstallatie Apollo Plus

Voor het zuiveren van lozingswater heeft Enthoven Techniek/Patron Agri Systems de nieuwe installatie Apolo Plus ontwikkeld. Om te voldoen aan de norm van 95% zuiveringseis dient de installatie volgens een vastgesteld meetprotocol te zijn gekeurd. Bij goedkeuring komt de installatie op de BZG-lijst, zodat voor telers en handhavers duidelijk is dat de zuiveringsinstallatie aan het verplichte minimale zuiveringsrendement voldoet. De installateur verwacht met twee maanden de testfase te hebben afgerond.

Meest effectieve methode
Wageningen UR glastuinbouw heeft onderzoek gedaan naar verschillende methodes om restanten van gewasbeschermingsmiddelen uit het lozingswater te halen. Hierbij zijn ozon, lage- en hogedruk UV, al of niet met behulp van waterstofperoxide en actief koolstof onderzocht. Lagedruk UV in combinatie met waterstofperoxide en actief koolstof is uit het onderzoek als de meeste effectieve zuiveringsmethode gekomen.

Lagedruk UV-lampen
De afgelopen jaren heeft Enthoven Techniek al installaties met lagedruk UV gebouwd. Daarnaast hebben ze ervaring met injectiesystemen voor waterstofperoxide. Voor de installateur is actief koolstof een nieuw element in de zuivering. Van belang daarbij is de zogenoemde standtijd, ofwel de tijd dat de koolstof effectief is om stoffen te kunnen absorberen. De installateur gaat daarbij uit van minimaal een jaar, zodat de koolstof niet eerder vervangen hoeft te worden. Het bedrijf doet proeven met het standaard testwater, waar verschillende gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen en vervuiling in zitten, om de hoeveelheid koolstof voor de juiste zuivering bij voldoende standtijd te bepalen.

Optimaliseren met pompfrequentie
De UV-ontsmetter van de installatie is modulair op te bouwen met UV-buizen, waardoor naar wens van de klant de capaciteit met meer buizen is uit te breiden. Iedere UV-buis heeft een capaciteit van 750 liter/uur bij een T10-waarde van 25%. De Apollo Plus maakt gebruik van UV-sensoren om de optimale flow te bepalen. Zodra de transparantie van het water beter is, wordt met een frequentieregelaar het debiet van de pomp verhoogd. Hierdoor maakt het systeem altijd maximaal gebruik van de branduren van de lamp.

Een ander groot voordeel van de lagedruk UV-lampen is dat er geen bewegende delen nodig zijn om de buizen schoon te houden. Deze worden door middel van een zuurspoeling schoon gehouden. Of dat nodig is, meet de installatie zelf door middel van twee UV-sensoren. Deze stralen door de buis en waterlaag heen en meten hoeveel licht er doorheen gaat.

Drain- en lozingswater behandelen
De zuiveringsinstallatie met lagedruk UV-buizen, zand- en actief koolstoffilter, injectiesysteem voor zuur en waterstofperoxide draait als stand-alone en hoeft niet aan klimaatcomputer gekoppeld te zijn. De installatie is inline te gebruiken, maar ook voor meerdere behandelingen en verschillende methodes. De Apollo Plus installatie is ook geschikt om normaal drainwater te ontsmetten. In dat geval wordt geen waterstofperoxide en het koolstoffilter gebruikt, maar wel het UV-gedeelte.

Bron: Glastuinbouw Waterproof
Publicatiedatum: