Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Van Oers United over CSR-projecten in Afrika

"Directe samenwerking met telers zorgt voor win-win situatie"

Tholen - Teeltbedrijf Van Oers United heeft telers in heel Afrika en klanten in geheel Europa. Een gezonde teelt, goede arbeidsomstandigheden en maatschappelijke betrokkenheid zijn daarom belangrijke focusgebieden voor de bedrijfsvoering in zowel in Afrika als Nederland. Om dat te borgen, heeft het teeltbedrijf sinds drie jaar Maria Oliveira in dienst als duurzaamheidsmanager. Tijdens de MVO Kennisdag over bodemvruchtbaarheid presenteerde zij enkele projecten als de druppelirrigatie in Senegal en Marokko en het plaatsen van natuurlijke windschermen bij telers in Ethiopië. "Wij gaan voor productkwaliteit en continuïteit," aldus Maria. "Bodem is de basis en als we investeren in de bodem, investeren wij in productkwaliteit."




Druppelirrigatie in Marokko en voorlichting over uien in Senegal

Eén van de laatste projecten vond plaats in Senegal waar Van Oers sperziebonen, suikermais, fijne bonen en bosuien teelt. "Vanwege het klimaat worden deze gewassen voornamelijk in het winterseizoen geteeld voor de Europese markt," vertelt Maria. "Om de bodem vitaal te houden, doen wij aan crop rotatie, bijvoorbeeld met uien." In het regenseizoen (tussen juni en oktober) wordt de grote lokale markt aangevuld met importuien.





"Na de oogst gaan de uien in een gekoelde opslag waardoor ook in het regenseizoen de lokale markt beleverd kan worden met lokale uien in plaats van importuien." Hierdoor zorgt Van Oers Senegal voor een verlenging van het teelt seizoen. "Naast het behouden van bodemvruchtbaarheid, draagt dit project bij aan het zorgen voor continuïteit in werkgelegenheid voor onze werknemers," vertelt Maria. "Het project werd in de lokale omgeving goed ontvangen. Door middel van workshops werd kennis en ervaring overgedragen aan lokale telers."


Onderwijs in Marokko

Van Oers United werkt nauw samen met Alterra waarbij het project in Afrika diende als proeftuin in de ontwikkeling van de Soil Toolkit. "Dit is een handige tool om simpel en snel diagnoses te stellen," zegt Maria. "Daarnaast geeft de software ook inzicht in kosten van interventie." De duurzaamheidsmanager noemt de lokale samenwerking een win-win situatie: "Onze telers waarderen het wanneer de lokale dynamiek wordt gestimuleerd. Daarnaast ontwikkelen ze door middel van workshops praktische skills. Al met al leidt meer bewustzijn en betere opleiding tot een beter product. Een proces dat nog eens ondersteund wordt door het stimuleren van ondernemerschap." In de samenwerking met telers en overheid noemt Maria een goed begin het halve werk: "Analyseer goed en zorg dat je weet hoe je bodem in elkaar steekt. Pas daarna kun je doelen stellen en efficiënt te werk gaan."

Meer informatie:
Van Oers United
Maria Oliveira
E: moliveira@vanoersunited.com
www.vanoersunited.com