Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spaanse Coöperatie Murgiverde verplaatst productie naar Marokko

Volgens het Spaanse persbureau EFE gaat de coöperatie Murgiverde uit Almeria haar productie verplaatsen naar Marokko vanwege de lagere arbeidskosten. Murgiverde is één van Spanje's grootste AGF-bedrijven. Murgiverde-directeur, Manuel Galdeano, legt uit dat sommige producten, zoals sperziebonen, nauwelijks nog in Almeria geteeld worden.

Ook zouden Spaanse telers van plan zijn de tomatenteelt, die arbeidsintensief is, te verplaatsen naar Marokko vanwege de lagere loonkosten. Galdeano geeft aan dat sinds de invoering van de nieuwe importprijzen, de Spaanse tomatensector veel concurrentie ondervindt vanuit Marokko. De overvloed aan water in bepaalde delen van Marokko is voor het bedrijf eveneens een reden om de productie te verplaatsen. 

De omstandigheden voor de tomatenteelt zijn volgens Galdeano niet gunstig in de regio Almeria, onder andere vanwege de droogte. Marokko staat internationaal bekend als één van de grootste exporteurs van tomaten met een exportvolume van 414.277 ton per jaar. Dit is 33% van de productie. Europa is de belangrijkste afzetmarkt van het land. Jaarlijks wordt hier zo'n 350.000 ton tomaten afgezet.
Publicatiedatum: