Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
teler gezocht

Oostenrijks handelsbedrijf Perlinger bouwt 13 ha kas

Tholen – Het Oostenrijkse handelsbedrijf Perlinger Gemuse gaat het areaal eigen productie vergroten. De ondernemers zien de vraag naar veilig, regionaal geteeld product toenemen. Daarom vergroten ze hun areaal kassen: van 20 naar ruim 30 hectare.




Perlinger Gemuse is een van de grootste AGF-handelsbedrijven van Oostenrijk. Het familiebedrijf was oorspronkelijk een kleine kwekerij. Nadat Werner Perlinger in de jaren '70 zijn eigen product op de groothandelsmarkt aanbood, besloten steeds meer telers hem ook hun groente te laten verkopen. Inmiddels verhandelt Perlinger Gemuse product van meer dan honderd telers, verenigd in een producentenorganisatie. Sinds de jaren '80 zijn er goede relaties met retailers als Billa en Lowa en veel product wordt dan ook regionaal afgezet.



Eigen teelt
Perlinger Gemuse verhandelt niet alleen van andere telers, maar is al die jaren ook zelf blijven telen. De oorsprong van hun productie ligt in twee kleine foliekassen. Door de jaren heen is het uitgegroeid naar high-tech tuinbouw op een areaal van 20 hectare: 15 hectare paprika en nog eens 5 hectare tomaat. Daarmee zijn ze al de grootste kasgroententeler van het land. Nu kiezen ze ervoor om het areaal verder te vergroten. "Oostenrijkse consumenten kiezen voor Oostenrijks product", vertelt bedrijfsleider Patrick Haider. "Daarom willen we onze eigen productie uitbreiden." Na de uitbreiding moet dat 13 hectare tomaat zijn en 20 hectare paprika.



Nieuwbouw
De Oostenrijkse ondernemers kiezen voor een focus op smaak in hun tomatenaanbod, met: middel- en trostomaten. Handel en retail vragen daarbij om jaarrond productie. Boven een deel van de tomaten, komt dan ook belichting te hangen. "In oktober moet de kas klaar zijn", vertelt Haider. "Dan kunnen we komende winter gaan oogsten."



Voor de nieuwe tomatenkas zoekt het bedrijf een Nederlandse teler met ruime ervaring. Klik hier voor meer informatie.