Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fossiele broccoli winnaar fotoprijs NRC

De afbeelding van een stokoude broccoli is de winnaar van de NRC fotowedstrijd met het thema eten. Het idee van de David in den Bosch ontstond naar eigen zeggen bij toeval toen hij een stukje broccoli vergat mee te koken en in de zon donker werd. "Dat effect heb ik daarna in het grootst nagebootst. Op de markt heb ik 100 broccoli gekocht en die in een droge ruimte een paar weken lang onder UV-licht gelegd. Ze kregen langzaamaan een bruin sepiakleurtje en werden houterig als twijgjes, een soort oerbroccoliboompjes."

In den Bosch fotografeert vaker voedsel. "We denken niet meer na over wat eten is, waar het voor staat of waar het vandaan komt. Wist je bijvoorbeeld dat broccoli als plant wel een meter hoog kan worden? Met fotografie kun je heel mooi een nieuwe kijk op het bekende geven."

Bij de broccoli stond hij versteld van het resultaat. "De transformatie was bizar. De groente werd een boom, koraal en fossiel ineen. Ik heb het later ook met passievrucht, ui, wortel en aardappel geprobeerd. Maar dat viel tegen. Zelfs als een aardappel verschrompeld en doorgeschoten is, blijft het toch echt een aardappel."

David in den Bosch presenteert de 100 broccoli-foto's onder de naam 'Broccolo' op het Festival Design Kwartier, 27 tot en met 29 mei, Den Haag.

Bron: NRC
Publicatiedatum: