Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

VN: Afnemende bijenpopulatie bedreigt gewassen

Op 26 februari meldde het het Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES), een instantie van de Verenigde Naties, dat de afnemende populatie van bijen-, vlinder- en andere insectensoorten een bedreiging vormt voor de gewassen en de biodiversiteit van de wereld. Wetenschappers weten niet precies wat de reden is voor de afname van de populaties, waardoor het probleem des te groter wordt voor beleidsmakers.

Een verslag van het IPBES gaf aan dat de afname in bestuivers is waargenomen in Noord-West-Europa, Noord-Amerika en andere delen van de wereld. Deze bestuivers zijn bijvoorbeeld insecten, vogels en andere dieren. Mogelijke oorzaken hiervoor zijn verlies van habitat, het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, vervuiling, klimaatverandering en de groei aan grote teeltbedrijven die gericht zijn op een enkel product, waardoor biodiversiteit wordt onderdrukt.

Volgens het IPBES zijn gezonde populaties van dieren van kritisch belang voor een stabiele productie van AGF. Een van de bevindingen van het onderzoek van het IPBES is dat bestuiving door dieren direct verantwoordelijk is voor 5% tot 8% van de wereldwijde productie. Dit komt neer op een jaarlijkse productie met een waarde van €215,8 miljard tot €529,9 miljard. Meer dan driekwart van de belangrijkste soorten AGF leunen voor volume en kwaliteit tot op zekere hoogte op bestuiving door dieren.

Het IPBES is in 2012 door de VN opgezet om onderzoek te doen naar de wereldwijde biodiversiteit. Het onderzoek is het werk van bijna 80 wetenschappers over de hele wereld. 

In Europa wordt 9% van alle bijen- en vlindersoorten met uitsterven bedreigd. Van 37% van alle bijensoorten en 31% van alle vlindersoorten is waargenomen dat de populaties afnemen. Het onderzoek naar de situatie in Latijns-Amerika, Azië en Afrika werd gefrustreerd door een gebrek aan informatie, maar het IPBES vermoedt dat dezelfde factoren ook op die continenten een rol spelen.

Maatregelen die hiertegen genomen kunnen worden, kunnen volgens het IPBES neerkomen op simpelweg het planten van meer bloemen. Andere middelen die het IPBES aangeeft, zijn echter een verbeterde bescherming van natuurlijke omgevingen en ecosystemen, het beperken van intensieve landbouw, het stimuleren van duurzame teelt en het toepassen van alternatieven voor gewasbeschermingsmiddelen. 
Publicatiedatum: