Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
GS1 enthousiast over voornemen

Van Dam wil traceerbaarheid voeding digitaliseren

'Er komt een voedseldatabase waarin consumenten informatie kunnen vinden over de herkomst van producten, de weg die het voedsel heeft afgelegd en de ingrediënten. Staatssecretaris Van Dam wil afspraken maken met het bedrijfsleven.', zo kopt het NOS vandaag.

"Het uiteindelijke doel is dat er op alle producten een code komt te staan, die je met je smartphone kunt scannen. Er wordt begonnen met varkensvlees. Het opzetten van zo'n omvangrijke database kost veel tijd. Maar de doelstelling is dat er voor het einde van het jaar alles over varkensvlees te vinden is."

Steeds meer informatie over product
Birgitta de Gruijter, senior sectormanager levensmiddelen bij GS1, is enthousiast: "We juichen het enthousiasme van de staatssecretaris van harte toe. Niet de retailers en leveranciers bepalen langer wat er gebeurt. Het is de consument die aan de touwtjes trekt. Ze bestelt met haar mobiel om vervolgens de boodschappen op te halen in de winkel of deze thuis laten bezorgen. Daarbij willen zij ook steeds meer informatie over het product krijgen."

Van Dam: "Met één druk op de knop kun je straks zien waar het vlees vandaan komt en wat ermee is gebeurd, dus van de boer tot het bord. De database wordt na het invoeren van het varkensvlees stap voor stap uitgebreid met andere producten."

De Gruijter roept de staatssecretaris op om het wiel niet opnieuw uit te vinden: "Afgelopen jaar hebben leveranciers zich kwaad gemaakt om alle informatie over allergenen en ingrediënten in onze datapool te zetten. Dat eist de 1169 wetgeving. De internationale standaarden van GS1, zoals de barcode en GS1 Data Source, zijn een perfect vertrekpunt om de individuele stukjes van de complexe supply chain naadloos op elkaar te laten aansluiten."

Volgend puzzelstukje: Informatie over individueel product traceren
'Van boer tot bord' betekent dat producten 100% traceerbaarheid moeten zijn en dat we met elkaar de herkomst van een individueel product moeten kunnen herleiden. En dat deze informatie 100% betrouwbaar is.

"We pleiten voor zorgvuldigheid boven snelheid. Traceerbaarheid is niet dat met één druk op de knop alle informatie uit een datapool komt rollen. De werkelijkheid ziet er ingewikkelder uit. Rome is ook niet op één dag gebouwd. Kortom, het is echt een enorme klus en uitdaging om dit goed voor elkaar te krijgen. De sector met haar leveranciers, afnemers en het ministerie zijn er allen bij gebaat als er een app voor de consument ter beschikking komt met 100% betrouwbare informatie".

Voortbouwen op meer dan 40 jaar ervaring

Op 26 juni 1974, meer dan 40 jaar geleden, vond er een technische revolutie plaats die tot op de dag van vandaag succesvol is. Op die dag werd in Amerika voor het eerst een barcode gescand op een pakje kauwgom. De lange rijen voor de kassa's verdwenen, het was makkelijker voor de caissière en voorraadbeheer werd opeens mogelijk. Het scannen van de barcode beïnvloedde het totale winkelgevoel en de efficiency in de keten. Nu vindt deze handeling wereldwijd meer dan 5 miljard keer per dag plaats.

Pieter Maarleveld, algemeen directeur van GS1 Nederland: "De barcode heeft ons leven veranderd. In de toekomst wordt er nog meer informatie uitgewisseld en zullen er nog meer sectoren en bedrijfsketens efficiënter werken. Dat is niet alleen voor de ondernemingen en ketens een enorme winst, maar de consument heeft er ook veel baat bij."

Lees hier de toespraak van staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken bij de presentatie van Aan Tafel.


Bron: GS1
Publicatiedatum: