Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
milde winter

Italië: binnenkort al eerste artisjokken

"De winter heeft Puglia praktisch overgeslagen. Het in deze weken verwachte gat in de productie blijft uit. Er is veel groente beschikbaar, alleen voor bloemkool zal het aanbod eind maart misschien kleiner worden," aldus een teler uit Bari. In Tarantino is de situatie hetzelfde. Amandel-, perzik- en abrikozenbomen staan in bloei. Er zijn al aardbeien verkrijgbaar.




Groenten
"Met deze warmte is alles 15 tot 20 dagen vroeger," vertelt een lokale teler. "De late bloemkool ondervindt bovendien schade van de hoge temperaturen. Ze zijn harig en het lijkt alsof de bladeren door de hoofden naar buiten proberen te komen (zie foto hieronder).



"Het aanbod zal tegen het einde van het seizoen wat kleiner zijn. Maar het belangrijkst is de vraag en met deze temperaturen is die er nauwelijks."



Knolrapen zijn geel geworden. De temperatuur was te hoog om te groeien, dus begonnen de planten te bloeien (zie foto hieronder).




Hetzelfde gebeurde met andijvie. Op de foto hiernaast is goed te zien dat de basis klein gebleven is. 

Over het algemeen is de groente, die over tien dagen op de markt zou komen, nu al beschikbaar. Met de lage prijzen is het moeilijk om competitief te blijven. De consumptie blijft bovendien achter. Groenten zijn nou eenmaal populairder als het kouder is. Kleine telers lijden het meest onder deze situatie.

Agro Pontino
"Over het artisjokseizoen kunnen we dit jaar niet klagen," zegt een teler uit Agro Pontino. "We hebben maar twee dagen vorst gehad en de planten hebben hier niet onder geleden. De eerste artisjokken zijn bijna klaar voor de oogst."



"Broccoli en puntarelle zijn ook vroeg vanwege het warme weer. De markt is vol. We moeten verkopen wat we kunnen en de rest weggooien."
Publicatiedatum: