Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Polen: Binnenlandse bietenconsumptie stabiel

De Poolse bietenproductie is de grootste in Europa. Jaarlijks wordt 300.000 tot 360.000 ton geoogst. De exportvolumes zijn klein ten opzichte van andere groente- en fruitsoorten.

Mariusz Dziwulski, analist bij BNP Paribas BGZ, vertelt dat de voornaamste afzetmarkten voor Poolse bieten Slowakije en Tsjechiƫ zijn, waar zo'n 5000 ton afgezet wordt. De export naar deze landen is de laatste jaren verdubbeld. Ook Duitsland, dat jaarlijks ongeveer 2000 ton importeert, is een belangrijke afnemer.

Het Marktagentschap voor de Landbouw heeft bekend gemaakt dat Polen in 2014 in totaal 18.000 ton bieten exporteerde

De binnenlandse consumptie laat weinig veranderingen zien. Uit gegevens van het Landbouweconomisch Instituut blijkt dat de consumptie stabiel is gebleven op 2,5 kilo per persoon per jaar.

Dziwulski legt uit dat bieten te lijden hebben van het feit dat de consument steeds minder belangstelling lijkt te hebben voor traditionele groenten, zoals wortelen en witte kool. Ook heeft de bietensector te lijden gehad van de Russische boycot, hoewel Rusland niet tot de grootste afnemers behoorde.

Publicatiedatum: