Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Analyse van CSO

Duitsland goed voor 30% Italiaanse fruitexport

Duitsland blijft een van de belangrijkste markten voor veel Italiaanse producten. Jaarlijks importeert het land 30% (1,1 miljoen ton) AGF uit ItaliĆ«. Toch is dat minder dan zo'n vijftien jaar geleden toen 40% van de export de Duitse markt als bestemming had. 

Toen in 2014 de totale exportvolumes met 5% steeg, daalde de import van Duitsland met 4%. Van januari tot oktober 2015 nam de export naar de Duitse markt toe met 3% maar groeiden de totale volumes met 4%.


Klik hier voor een vergroting.

De belangrijkste producten voor de Duitse markt zijn appelen, perziken, nectarines, druiven, peren en watermeloen. Deze soorten representeerden de afgelopen jaren samen 85% van de fruitexport.

De ontwikkelingen voor de verschillende producten variƫren. Zo zijn de appel- (260.000 ton/jaar), perzik- (110.000 ton/jaar) en perenvolumes (65.000 ton/jaar) constant, maar daalden die van perziken en nectarines van 145.000 naar 110.000 ton. Ook kiwi's en aardbeien zagen een lichte volumedaling tot respectievelijk 60.000 en 7.000 ton. De export van watermeloen lijkt daarentegen juist te stijgen (van 40.000 naar 70.000 ton). Hetzelfde geldt voor pruimen (16.000 ton/jaar), abrikozen (11.000 ton/jaar) en meloen (8.000 ton/jaar).

In de eerste tien maanden van 2015 stegen de volumes van alle hoofdproducten, behalve die van peren.

Citrus
Met een jaarlijks volume van 37.000 ton zijn sinaasappelen het belangrijkste citrus. Citroenen lijken gestabiliseerd te zijn op 15.000 ton, terwijl de hoeveelheid clementine schommelt, afhankelijk van het seizoen, tussen de 5.000 en 8.000 ton.


Klik hier voor een vergroting.

In de eerste tien maanden van 2015 waren de exportvolumes van sinaasappelen en citroenen iets lager dan in 2014. 

Groenten
De belangrijkste groentensoorten zijn tomaat, kool, wortel en biet. Waar deze groep in 2007 nog 70% van de totale groentenexport vertegenwoordigde, was dit in 2014 nog maar 57%.

Voor de meest grote volumes was een daling te zien. Van de minder populaire producten maakten venkel en courgette een stijging door, net als uien en bosuien, hoewel in mindere mate.

Aardappelen
De aardappelvolumes dalen al jaren zo sterk dat ze in 2014 nog maar 50.000 ton bedroegen, minder dan de helft van het volume uit 2007.

De groentenexport naar Duitsland is in de eerste tien maanden van 2015 2% kleiner dan in dezelfde periode van 2014. Alleen aardappelen, sla en wortelen maakten een kleine stijging door. De grootste dalingen waren voor tomaten, kool en bieten.

Voor meer informatie:
Publicatiedatum: