Areaal kasgroenten verder onderuit
Komkommers
De opvallendste daler in de kasgroenten zijn de komkommers. Het areaal daalde met maar liefst 10% van 600 hectare in 2014 naar 540 hectare in 2015. De daling in de komkommersector is al sinds 2011 gaande. Toen stond er nog 660 hectare komkommerteelt in Nederland.
Paprika's
De daling in het areaal paprika's is vorig jaar tot een einde gekomen. Sinds 2010, toen het areaal op 1.400 hectare piekte, is het gedaald tot 1160 in 2014. Daarop bleef het vorig jaar steken. In de kleuren is wel een duidelijke wisseling zichtbaar: het areaal geel daalde met 30 hectare, groen met 20, rood groeide met 20 en de overige paprikarassen groeiden met 20 hectare.
Tomaat
Ook het areaal tomaat daalde vorig jaar, maar is met 1.750 hectare slechts 30 hectare kleiner dan in topjaar 2014. Los e is constant op 370 hectare, tros is constant op 1.260 hectare en de daling van het totale tomatenareaal komt voor rekening van de Cherry's: die gingen van 150 naar 130 hectare.
Aubergines en aardbeien groter dan ooit
Het areaal aubergines is gegroeid van 100 naar 110 hectare en is daarmee hoger dan ooit tevoren. Hetzelfde geldt voor het areaal aardbeien: Dankzij de groei van zowel de teelt onder glas (van 270 naar 280) en de teelt onder plastic tunnels (van 40 naar 50) komt het in totaal uit op 340 hectare.
Het areaal overige glasgroenten daalde naar 400 hectare en het areaal opkweekmateriaal kasgroenten ging naar 450 hectare: een daling van 20 hectare.
Schaalvergroting
De schaalvergroting is ook nog niet tot stilstand gekomen. Het aantal bedrijven, actief in de kasgroententeelt, daalde van 1.440 naar 1.380. De gemiddelde bedrijfsgrootte stijgt hiermee naar 3,4 hectare, een record.