Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
AGF met een streepje voor

"Enjoya is een eigenzinnige paprika"

Tholen - Twee jaar geleden trof de Nederlandse teler Wilfred van de Berg een tweekleurige paprika aan op zijn kweekbedrijf in Est. De natuurlijke mutant werd Enjoya gedoopt en vindt nu vanaf de kwekerijen van GreenDutch vegetables, Vijverberg en 4Evergreen onder de naam Nature's Alliance de weg naar retailers in onder meer Europa, Noord-Amerika, het Midden-Oosten, Japan en Nieuw-Zeeland. Deze week maakt het product bovendien kans op de Fruit Logistica Innovation Award. Morgen wordt duidelijk of de paprika er met die prijs vandoor gaat.

Eerst verkoopseizoen
Robert Grootscholte beschouwt het eerste verkoopseizoen, wat nu volop in gang is, als een succes. Terwijl de Enjoya positieve reacties van klanten krijgt, blijft de teelt volgens Robert een uitdaging. "De Enjoya is door de natuur zelf ontwikkeld en geen product van veredeling. Dat maakt de mutant een redelijk eigenzinnige paprika, die de de neiging heeft om terug te groeien tot een effen kleur en zich niets aan te trekken van het gewenste rood met gele strepen."



De uitval is wat betreft Robert zeker geen reden om te stoppen met de teelt: "Na het stoplicht en de puntpaprika is er eigenlijk niet veel meer gebeurd in het aanbod van paprika's. De Enjoya is een product waarmee wij ons kunnen onderscheiden. Dat onderscheidende vermogen zit namelijk niet alleen in het uiterlijk. Met de afwijkende kleuren heeft de Enjoya ook twee verschillende smaken in een paprika. Dat zorgt voor een onderscheidend product waar consumenten bereid zijn wat meer voor neer te leggen." Robert wil niet in details treden maar denkt dat het zeker niet bij dit ene seizoen zal blijven. "We werken voortdurend aan verbetering van de teelt om uitval tegen te gaan en nog meer landen te voorzien van de Enjoya."

Meer strepen
Maar er zijn meer gestreepte AGF-producten. Zo levert Future Fruits een gestreepte peer binnen het AGF-landschap: de Tiger peer. Voor de sortering en afzet in Nederland, Engeland, Duitsland Scandinavië, Rusland en China. Volgens Jan Willem Wellner is de Tiger peer een unieke, spontane mutatie van de Conference peer en onderscheidt de mutant zich naast het bijzondere uiterlijk ook met een hogere brix-waarde. "Het grote voordeel van deze peer is dat hij op dezelfde manier als de Conference kan worden geteeld met nagenoeg dezelfde opbrengsten per hectare. Daarom zijn er geen kinderziekten of dure experimenten. Verder zijn ook de bewaareigenschappen gelijk aan die van de Conference." 



Uit de ervaringen met de Tiger peer blijkt dat mutanten niet altijd lastig zijn. Volgens Wellner houdt de Tiger peer zich keurig aan het kleurenschema: "De strepen ontstaan op een natuurlijke manier en de afgelopen jaren was ruim 80% geschikt als Tiger peer. De mutanten die niet genoeg strepen hadden, worden verkocht als gewone Conference." Volgens Jan Willem schuilt hierin ook de kracht van het ras: "Je ziet vaak bij nieuwe rassen dat de 'uitval' de middenprijs behoorlijk kan drukken. Vanwege de goede markt voor Conference is dit bij het Tiger peer concept veel minder het geval." 

Momenteel wordt de Tiger peer bij een teler op 5 hectare geteeld. Verder gaan we nog voor 5 hectare bij planten en is er voor dit seizoen nog voor 5 hectare aan bomen beschikbaar. "Omdat dit een totaal nieuw concept is, beginnen we nu pas serieus bomen op te kweken. Uiteindelijk gaan we voor exclusiviteit en streven we voorlopig naar maximaal 300 hectare voor de komende jaren." 

Listada de Gandía-aubergine 
Andere opvallende tijgergroenten zijn bijvoorbeeld de paarsgevlekte Listada de Gandía-aubergine en de green bush courgette. Deze rassen zijn een lust voor het oog maar een last voor de retail. De soorten zijn namelijk te klein voor lonende verkoop. De biogroentenhandel Ecoville biedt deze soort aan onder de naam 'graffiti aubergines'.



Millennium Srl verkoopt verschillende auberginerassen op de Fondi Market in Lazio. De gestreepte aubergines kwamen ongeveer zes tot zeven jaar geleden voor het eerst op de markt. Door de compactheid en houdbaarheid groeit de populariteit van dit ras. De aubergines zijn jaarrond beschikbaar met een afzetpiek in april en november. "We verkopen ongeveer 1000 ton aubergines per jaar en ze vertegenwoordigen 5% van onze omzet," vertelt Luca Peppe, eigenaar van Millennium aan Freshplaza. "De ronde variëteit is het grootst met 60% van onze producten. Daarna volgen licht paars (15%), langwerpig (10%), gestreept (13%) en wit (2%)." 

Chiogga Biet
Chioggia ligt in de provincie Veneto, niet ver van Venetië op het zuidelijkste puntje van de lagune. Chioggia bezit al sinds jaar en dag een van de grootste vissershavens aan de Adriatische Zee. Het bietje uit Chioggia, bietola da orto, is een beetje zoetig en wat verfijnder van smaak als onze rode biet.



Green Tiger Zucchini
De afkomst is niet helemaal bekend maar de zaden worden aangeboden op internet en zorgen voor een wilde en creatieve look in de moestuin. 



Schweizerhose ('Zwitserse broek')
Het vierhonderd jaar oude ras valt op door zijn strepen over de lengte van de vruchten. De peer dankt de naam aan de sterke gelijkenis met de broeken van de pauselijke bodyguards oftewel de Zwitserse Garde. De Zwitsers streven ernaar het oude ras, waarvan nog maar twee bomen bekend zijn, in stand te houden.