Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Witlofmarkt vanaf november dramatisch

"Wat we vorige zomer hebben verdiend, maken we nu weer op"

Tholen - Vorig jaar was er goede hoop op een mooi witlofjaar, maar vanaf november kwam de klad er in. Volgens teler Gijs van Dongen van Nature's Gold was de zomer prima verlopen. "Helaas ging het vanaf november in een dalende lijn. Dat hadden we niet verwacht, want normaal gezien loopt die maand altijd lekker. Tot nu toe zijn er vrijwel geen oplevingen geweest, zelfs rond de feestdagen niet."



Dramatisch
Volgens hem is de situatie op dit moment wel meer te begrijpen. "Als het begin februari niet echt winter is, is de markt altijd matig. Prijzen zijn momenteel dramatisch slecht en variƫren van 20 tot 40 cent. Wat we vorige zomer hebben verdiend, maken we nu weer op." Hij denkt dat er niet veel minder vraag is dan normaal. "Het probleem is dat er gewoon structureel te veel productie is. Veel trekcellen staan nu weer vol. Ik heb zelf niet echt een goed overzicht of producties hoger of lager liggen in vergelijking met afgelopen jaar."



Mooi jaar

Gijs had gehoopt op een mooi jaar. "Ergens weet je wel dat er niet minder productie is, omdat er ook amper telers zijn weggevallen, maar je blijft toch positieve verwachtingen hebben. Als we er niet voor kunnen zorgen dat de consumptie van witlof stabiliseert in plaats van zo snel afneemt, zal de koude sanering langzaam voort zetten. Het is moeilijk te voorspellen wat er gaat gebeuren met de prijs. Het blijft koffiedik kijken, maar er is zeker nog hoop op een mooi voorjaar en zomer."

Het Nederlandsebedrijf Nature's Gold teelt al jaren witlof en zet haar product af via deBelgische veiling BelOrta. Ondanks de moeilijke markt heeft Gijs van Dongen alhet vertrouwen in het commerciƫle team van BelOrta. "Ondanks de moeilijkemarktsituatie voor witlof op dit moment, werkt het team enorm hard werkt om elke dag hetmaximale voor de telers te bereiken."

Voor meer informatie:
Gijs van Dongen
Nature's Gold Production B.V.
Meirseweg 37
4881 MJ Zundert
T: 0031 (0)76 5974403
E: gijs@naturesgold.nl
W: www.naturesgold.nl