Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Henk van Doorne, Van Doorne Imex:

"In 45 jaar nog niet zo'n lange slechte periode meegemaakt in slahandel"

Tholen - "Ik teel al 45 jaar sla, maar dat het zo'n lange periode dun is, heb ik nog nooit meegemaakt." Aan het woord is Henk van Doorne, slateler en exporteur in 's-Gravenzande. "Sinds de tweede week van december gaat het al moeizaam. Het aanbod is niet zodanig dat we onder de sla bedolven worden. Zo zijn er een aantal telers die dit jaar geen sla hebben staan door de problemen met fusarium maar door de overproductie van andere groenten verloopt de markt heel moeizaam."

De verkoopprijs van de polysla ligt zo tussen de 18 en 23 cent. "Hier en daar gaan er wat kleine volumes naar Ierland of het Midden-Oosten, maar het is allemaal veel te weinig. Het is aanrommelen om de handel kwijt te raken. Engeland was in het verleden een goede afnemer in de winter, maar komt nu niet aan de markt. Ook missen we de Russische markt flink. In het verleden - voor de ellende begon - verkochten we daar toch een trailertje per week", vertelt Henk.

Hoewel de stookkosten deze winter beperkt zijn, had Henk dat liever anders gezien. "Ik stook liever flink als we een goede prijs voor het product krijgen. Juist als het heeft gevroren, ontstaan er tekorten. Ik had liever een positiever beeld gegeven, maar zo is het momenteel nou eenmaal niet. Nu krijgen we ook nog eens weken van carnaval en voorjaarsvakantie, dus ik zie niet zomaar licht aan het eind van de tunnel."