Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Saoedie-Arabië trekt importverbod Indiase groene chilipepers in

In mei 2015 legde de fytosanitaire autoriteit van Saoedi-Arabië een tijdelijk verbod op de import van groene chilipepers uit India op, omdat de kwaliteit van de Indiase exportproducten onder de norm lag. De autoriteit heeft voor de import een kwaliteitsspecificatie van Europese normen ingesteld en heeft nu het zeven maanden durende verbod opgeheven.

De openstelling van de Saoedi-Arabische markt is belangrijk voor de Indiase groene chilipepers aangezien ze niet genoeg alternatieve markten hebben. Door minder vraag naar Indiase pepers vanuit ontwikkelde landen (zoals de Verenigde Staten en de Europese Unie) zijn Indiase exporteurs voor de vraag grotendeels afhankelijk van het Midden-Oosten. Ondanks z'n kleine volume is de groene chilipeper een belangrijk onderdeel van de totale groentenexport.

Gegevens die werden verzameld door de Autoriteit voor Exportontwikkeling van Agrarische en Verwerkte Levensmiddelen (Apeda) lieten voor boekjaar 2014-2015 een exportdaling van 31% zien voor de groene chilipepers uit India. Het volume daalde van 46.540 (het jaar ervoor) naar 32.138 ton. De chilipeperexport boekte een marginale waardedaling: in 2014-2015 was de waarde €20,53 miljoen en het jaar ervoor €21,20 miljoen. In 2012-13 bevatte India's groene peperexport echter 35.992 ton met een waarde van 15,53 miljoen.

Met 1.266 ton ter waarde van €0,78 miljoen gleed Saoedi-Arabië in 2014-2015 naar de vierde positie in termen van de import van groene chilipepers uit India, volgend op de Verenigde Arabische Emiraten (1.9561 ton ter waarde van €12,68 miljoen), het Verenigd Koninkrijk (2.244 ton ter waarde van 2,43 miljoen) en Qatar (2.345 ton ter waarde van €1,45 miljoen).

In 2013-14 was Saoedi-Arabië de derde grootste bestemming voor Indiase groene chilipepers met 3.046 ton ter waarde van €2,15 miljoen. Apeda heeft Indiase exporteurs geadviseerd uiterst zorgzaam te zijn wat betreft de kwaliteit en zich te houden aan de Saoedi-Arabische importnormen.

Source: business-standard.com
Publicatiedatum: