Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Groenteprijzen herstellende

Spanje: Komen er stakingen in Almeria?

Onlangs hebben de provinciale vertegenwoordigers van ASAJA en COAG een oproep gedaan tot een algemene landbouwstaking op donderdag 4 februari. Dit valt namelijk samen met de viering van de grootste tuinbouwbeurs ter wereld, de Fruit Logistica. De organisaties eisen oplossingen voor de prijscrisis waarvan de sector al diverse seizoenen te lijden heeft gehad. Het betreft alle producten en wordt steeds erger.

Ze dragen graag bij aan een verbeterde relatie tussen producenten, groot- en kleinhandel. Ook willen ze dat de hele sector profiteert van de buitengewone maatregelen voor crisisbeheersing met betrekking tot het Russische veto om de markt te reguleren. Verder zien ze graag een verhoging van de bewaringsprijzen en dat de crisismanagementbudgetten van de CMO en het operatieve front gescheiden worden om investeringen uit FVPO's vergemakkelijken.

Prijzen herstellende: geen interesse in staking
In werkelijkheid komt de oproep op een moment dat groenteprijzen zich over het algemeen aan het herstellen zijn omdat de temperatuurdaling de productie aan het reguleren is. Dit geldt meer voor sommige producten dan voor anderen.

FreshPlaza heeft navraag gedaan bij een aantal telers in Poniente, Almeria en ook in de Levant, waar de het overaanbod tomaten tot een moeilijk seizoen heeft geleid. Een teler uit Poniente: "Dit manifest wordt nog niet door producenten gesteund. We hechten er niet veel waarde aan, vooral daar de prijzen al zo'n vier dagen stijgen. Dus ik betwijfel of de staking invloed zal hebben."

Een andere teler: "We zijn tevreden met de huidige prijzen. Aubergines, komkommers, paprika's en courgettes worden steeds duurder en er wordt de komende dagen een positieve trend verwacht. Waarom zouden we nu staken?"

Een tomatenteler uit de Levant: "We kampen met een lastige situatie. De milde temperaturen in de herfst en winter hebben geleid tot een overaanbod dat samen met de toegenomen concurrentie uit Marokko dit jaar tot een ineenstorting van de prijzen heeft geleid. Ik weet niet of de staking zin heeft omdat het een tijdelijke kwestie lijkt te zijn. Wel klopt het dat de winstmarges van tomaten door de toenemende productie de afgelopen jaren krapper zijn. We hopen dat de lage temperaturen de prijzen zullen opdrijven. Momenteel zijn de trostomaten zich enigszins aan het herstellen."




Publicatiedatum: