Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groenten en fruit op kinderdagverblijven

Om kinderen te leren méér groenten en fruit te eten, is het Louis Bolk Instituut een project gestart onder kinderdagverblijven in de regio's Amsterdam en Rotterdam (najaar 2014 - voorjaar 2016). Door middel van een literatuurstudie en focusgroepen met leidsters worden de meest geschikte voedingsinterventies voor kinderen ontwikkeld (fase 1). Deze zijn gericht op het aanbieden van een grotere en gevarieerdere hoeveelheid groente en fruit, waarbij de nadruk ligt op biologische producten. In fase 2 worden deze interventies geïmplementeerd en wordt duidelijk hoe ze bijdragen aan een hogere inname van groenten en fruit. De uiteindelijke consumptie van groenten en fruit en de effecten op de kinderen worden nauwkeurig bijgehouden. Daarnaast worden de ervaringen van ouders en leidsters meegenomen in de evaluatie.



 
Nederlandse burgers eten te weinig groenten en fruit
Onvoldoende consumptie van groenten en fruit leidt tot gezondheidsrisico's. Uit eerder onderzoek is gebleken dat praktisch alle leeftijdsgroepen stelselmatig per dag te weinig groenten en fruit consumeren. Vanuit de wetenschap dat smaakvoorkeuren zich vooral op jonge leeftijd ontwikkelen, is dit project bij kinderdagverblijven gestart. Kinderen moeten een nieuwe smaak vaak 8 tot 10 keer proeven voordat ze die accepteren. De omgeving van een crèche is een geschikte leeromgeving voor het aanbieden van meer groenten en fruit. Daarnaast leidt jong aangeleerd gezond eetgedrag op latere leeftijd tot een gezondere levensstijl en een lager risico op welvaartsziekten zoals diabetes.
 
Over Meer groenten en fruit op kinderdagverblijven
Het project 'Meer groenten en fruit op kinderdagverblijven' is onderdeel van het samenwerkingsverband 'Meer groenten en fruit voor iedereen' en wordt gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken. Partners zijn onder meer GreenPort Noord-Holland Noord en BD totaal en Odin/Estafette. In een later stadium zullen ook zorginstellingen aan dit traject deelnemen. De resultaten van dit onderzoek worden in het voorjaar 2016 gepubliceerd
 
Publicatiedatum: