Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bijna 30% van import verse groenten uit Nederland

Einde groei Noorse AGF-import

Met bijna 500.000 ton ten waarde van 800 miljoen euro importeerde Noorwegen in 2015. Dit is vrijwel evenveel verse AGF als in 2014. Daarmee kwam er een einde aan de voortdurende groei, die de afgelopen vijf jaar op 2% per jaar lag. De groei deed zich vooral voor bij vers groenten. De import daarvan had vorig jaar een omvang van 125.000 ton. Aan vers fruit werd 350.000 ton ingevoerd. De import van alle verse groenten en fruit had vorig jaar een waarde van 800 miljoen euro.



Spanje is belangrijkste leverancier
Spanje is veruit de belangrijkste leverancier van verse groenten en fruit van Noorwegen. De import uit Spanje groeit ook nog wat sneller dan gemiddeld. Het aandeel van Spaans product is gegroeid naar bijna een derde. Van alle verse groenten levert Spanje nu 44% en van het verse fruit is dat een kwart. Driekwart van alle sinaasappelen en mandarijnen komt uit Spanje. Ook bij de Noorse import van watermeloenen, bloemkool/broccoli en kom kommer komt de bulk uit Spanje.

Vooral appelen uit Italië
Italië is Noorwegens tweede leverancier van verse groenten en fruit. Bij Italië gaat het vooral om vers fruit. In 2015 was het aandeel van Italië in de import van appelen 60%. Appels hadden maar liefst een aandeel van 60% in het totale pakket wat uit Italië werd ingevoerd. Andere producten die Noorwegen uit Italië betrekt zijn druiven, perziken/nectarines en kiwi's. Italië levert meer dan de helft van alle in Noorwegen ingevoerde kiwi's.



Bijna 30% van import verse groenten uit Nederland
Nederland is na Costa Rica de vierde op de lijst. De import vanuit Nederland groeide de afgelopen vijf jaar net wat sneller dan gemiddeld. In 2015 was het echter wel minder dan in 2014. Nederland levert vooral verse groenten aan Noorwegen. Tomaten en paprika's zijn de belangrijkste producten. De import van deze beide producten is echter in 2015 niet verder gegroeid. De import nam in 2015 zelfs iets af: van tomaten naar 11.400 ton en die van paprika's naar 10.000 ton. In de totale Noorse import van tomaten had Nederland een aandeel van iets minder dan de helft en van alle ingevoerde paprika's kwam ruim de helft uit Nederland.



Steeds meer aardbeien en champignons uit Nederland maar vorig jaar veel minder peren
Aardbeien zijn het derde product dat Nederland aan Noorwegen levert. De hoeveelheid Nederlandse aardbeien die naar Noorwegen gaat, groeit fors, nl. naar 5.800 ton in het afgelopen jaar. Daarmee is het aandeel van Nederland in de totale Noorse aardbeien import ruim de helft.

Volgens exportcijfers van het KCB ging het in 2015 om 5.000 ton Nederlandse aardbeien. Op afstand zijn België en Spanje de andere aardbeien leveranciers voor Noorwegen. Tegenover de groei van de aardbeienimport uit Nederland stond een daling van perenimport uit Nederland.



In 2014 importeerde Noorwegen nog 11.700 ton uit Nederland. Vorig jaar was dat niet meer dan 5.700 ton. De import van peren uit België groeide juist fors, nl. van 6.100 naar 10.700 ton. Verder leverde Nederland vorig jaar ruim 3.000 ton uien aan Noorwegen. Een hoeveelheid die het midden hield tussen die in voorgaande jaren. Champignons is weer een groeiproduct. Vorig jaar nam de import van champignons uit Nederland toe naar 2.700 ton. Nederland is na Polen de tweede leverancier van champignons. Vorige jaar werd er 4.000 ton aan Poolse champignons ingevoerd in
Noorwegen.

Bananen belangrijkste product
Bananen zijn overigens het belangrijkste Noorse importproduct. Vorig jaar had de import van bananen een omvang van ruim 84.000 ton. Dat was net zoveel als in 2014. De import van bananen in Noorwegen groeit jaarlijks heel licht. Appelen is het tweede product. De import van appels in Noorwegen neemt overigens iets af. In 2015 ging het om 50.000 ton. Sinaasappelen is het derde product. De import van dit product is stabiel op rond de 35.000 ton. Ook de mandarijnenimport is redelijk stabiel en wel op een hoeveelheid van een kleine 30.000 ton. Omdat Noorwegen voor de consumptie van verse groenten en fruit sterk is aangewezen op import, is het importpakket van het rijke Noorwegen heel breed van samenstelling.

Producten waarvan de import de laatste jaren sneller groeit dan gemiddeld, zijn: tomaten, watermeloenen, paprika's, bloemkool/broccoli en vooral avocado's en aardbeien.

Lees voor alle cijfers het volledige rapport.

Meer informatie:
Fruit & Vegetable Facts
Jan Kees Boon
T: +31 6 54 687 684
E: fruitvegfacts@gmail.com
www.fruitandvegetablefacts.com





Publicatiedatum: