Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wendy Lefevere, REO Veiling:

"Flinke groei veldsla en alternatieve slasoorten voor vierde gamma"

Tholen - West-Vlaanderen staat jaren bekend om haar vollegrondsgroenten, hoofdzakelijk door de grote volumes prei, sluitkolen, knolselder en spruiten. De regio is echter in volle ontwikkeling op het gebied van glastuinbouw. Steeds meer serregroenten vinden hun weg via de REO Veiling naar de versmarkt. Daarbij spelen telers vlot in op de vragen in de markt naar convenienceproducten. Volgens Wendy Lefevere van de REO Veiling is de teelt van veldsla en alternatieve slasoorten enorm gegroeid in de afgelopen jaren. "Dit product worden steeds meer gevraagd. Ze gaan met name naar snijderijen in diverse landen in Europa en worden verwerkt voor het vierde gamma", vertelt Wendy.


Wendy Lefevere tijdens de Agro Expo Vlaanderen.

Inventariseren
Wendy startte in 2009 bij de REO Veiling toen de vraag naar groenten voor het vierde gamma begon te ontwikkelen. Ze is, samen met haar collega Isabel Ingelbrecht, actief als een soort 'bemiddelaar' tussen de telers en de snijderijen die het product inkopen. "We fungeren eigenlijk als een buffer tussen telers en afnemers "Elke dinsdag inventariseren we de beschikbaarheid van de bladgewassen voor de week nadien. Die informatie wordt gestructureerd gecommuniceerd naar de afnemers. Daarnaast begeleiden we ook telers van het vierde gammaproduct en volgen we op de voet welke ontwikkelingen plaats vinden op het gebied van nieuwe variƫteiten en rassen. We hebben een spilfunctie in het geheel", aldus Wendy.

Zekerheid in prijs
De veldsla en alternatieve slasoorten die bestemd zijn voor het vierde gamma gaan weg voor een vaste prijs. "Zo heeft de teler zekerheid over de prijs en weet de koper wat hij moet betalen. Voor telers die op zoek zijn naar een vast inkomen zijn deze producten ideaal om te telen. Momenteel telen er 37 producenten voor het vierde gamma, waarvan 12 met veldsla. Dit biedt de telers die op zoek zijn naar alternatieven voor traditionele bladgewassen voor de versmarkt waar gewenst een alternatief. "

Wendy ziet met name een groei in veldsla. "Het eerste jaar dat ik bij de REO Veiling werkte, deden we 2000 kilo per week veldsla voor het vierde gamma en in 2015 was dat 21.000 kilo per week. Dat is een enorme stijging en we werken verder aan een gestage groei. Vroeger kochten veel consumenten een gewone krop sla. Tegenwoordig willen velen het gesneden in een zakje. Met name de jongere generatie gaat voor het 'gemak'. Samen met de producenten willen we als moderne producentenorganisatie een actieve rol spelen in het beleveren van dit segment in de markt."

Voor meer informatie:
Wendy Lefevere
REO Veiling
Oostnieuwkerksesteenweg 101
8800 Roeselare, Belgiƫ
Tel: +32 (0)51 231 211
Fax: +32 (0)51 231 289
info@reo.be
www.reo.be